Autá

Mestská autonómna mobilita: Auto, ktoré si vás príde vyzdvihnúť

"Doposiaľ najradikálnejšia koncepcia zdieľaného vozidla tak v sebe spája jednotlivé kompetenčné oblasti stratégie CASE - zosieťovanie, autonómne jazdenie, flexibilné používanie a elektrické pohony."

Peter Škorňa, 13. februára 2018 8:00
Smart vision EQ fortwo Foto: Daimler AG
Víziu, ako by mala vyzerať individuálne prispôsobená, ekologická, flexibilná a maximálne efektívna verejná mestská mobilita blízkej budúcnosti, zosobňuje najnovší koncept autonómneho vozidla - smart vision EQ fortwo.

Doposiaľ najradikálnejšia koncepcia zdieľaného vozidla tak v sebe spája jednotlivé kompetenčné oblasti stratégie CASE - zosieťovanie (Connected), autonómne jazdenie (Autonomous), flexibilné používanie (Shared & Services) a elektrické pohony (Electric). Vďaka týmto pilierom umožňuje svojim používateľom intuitívnu mobilitu a maximálnu mieru individuality.

Nová éra zdieľania vozidiel sa tak prejaví v tom, že používatelia už nebudú musieť hľadať najbližšie voľné vozidlo, smart vision EQ fortwo si po privolaní pomocou mobilného zariadenia nájde a vyzdvihne svojich cestujúcich priamo na požadovanom mieste.

Vozidlo zároveň možno individuálne prispôsobiť prostredníctvom čierneho panela na mieste masky chladiča v prednej časti vozidla (formát: 44 palcov/105 x 40 cm), ako aj pomocou veľkých bočných projekčných plôch.

Displeje s technikou LED na mieste svetlometov ukazujúce klasické jazdné grafické prvky majú tvar očí. Pomocou nich vozidlo dokáže komunikovať na ľudskej úrovni. Klasické zobrazenie podrobných informácií, ako napr. výstrah a dopravných informácií, umožňujú aj spätné svetlá.

Predná maska slúži na osobné prispôsobenie vozidla a na komunikáciu s okolím (poskytuje o. i. informácie pre okoloidúcich, idúcich cez ulicu. Na dverách výstavného vozidla je natiahnutá zapínateľná fólia, na ktorej sa môžu – v prípade, ak auto nie je obsadené, zobrazovať informácie o miestnych podujatiach, počasí, ako aj správy alebo čas.

Čistý, pokrokový a atraktívny dizajn auta charakterizuje zjednodušenosť a osobitý štýl. Jeho tvar pripomína šperk, lemujúci perlu, čomu z vizuálneho hľadiska pomáhajú v exteriéri zvýraznené biele kovové plochy s tmavo tónovanými sklenenými plochami.



Fascinujúco pôsobí návrh koncepcie na zadnú nápravu vysúvateľných dverí, uľahčujúci nastupovanie a znižujúci nebezpečenstvo kolízie s cyklistami a s chodcami. Súčasťou interiéru a výbavy konceptu je množstvo digitálnych plôch v exteriéri i bielo vypracovanom interiéri, vytvárajúcom pocit veľkorysého priestoru (s dominantným displejom uhlopriečky 58,5 x 15,6 cm).

Koncept využíva lítium-iónový akumulátor 30 kWh, s ktorým dokáže sám odísť na nabíjačku, a indukčne sa napojiť na elektrickú sieť. Je spôsobilý nielen dobiť svoj zdroj energie, ale spolu s ďalšími, v prípade potreby, tiež odovzdať elektrický prúd a odbremeniť sieť ako „kolektívny akumulátor“.

Komentáre