Autá

E-čkové Mercedesy dostanú 9-stupňové automaty

"Mercedes sa pochválil, že čoskoro do svojich E-modelov nasadí 9-stupňovú automatickú prevodovku. Ostatné modelové rady budú nasledovať neskôr."

Erik Stríž, 26. júla 2013 10:00
Mercedes E350 Foto: Webmagazin.sk/Martin Baumann
9-stupňové automatické prevodovky sa do vozidiel predávaných v Európe dostanú už v septembri, zvyšok sveta vrátane Veľkej Británie si na ňu počká až do budúceho roka. Nový systém s názvom 9G-TRONIC nahradí súčasné 7-stupňové automaty 7G-TRONIC, ponúkne zlepšenie účinnosti a zníženie emisií. 9G-TRONIC sa najprv dostane do automobilov E350 BlueTEC, kde klesnú emisie CO2 zo 157g/km na 138g/km. Na jeden liter paliva takto vozidlo prejde niečo cez 22 kilometrov, teda jeho priemerná spotreba by mala byť iba 4,4 litrov na 100 kilometrov. Veľmi odvážne tvrdenie.

Prečítajte si náš test: Nové Ečko od Mercedesu je luxus, ktorý treba zažiť

Ďalšou významnou výhodou, ktorú prinesie nová 9-stupňová generácia prevodovky, je zníženie otáčok motora. Mercedes tvrdí, že pri jazde rýchlosťou 120 km/h sa budú otáčky motora pohybovať okolo úrovne 1350 ot./ minútu. Nová prevodovka je zároveň ľahšia ako stará sedemstupňová a zaberá rovnaký priestor, avšak neprináša žiadne zlepšenie akcelerácie.

Mercedes E350 Foto: Webmagazin.sk/Martin Baumann
Nová prevodovka dokáže spracovať až 1000 Nm krútiaceho momentu, čo znamená, že ju bude možné nasadiť na všetky z najsilnejších modelov Mercedesu. V súčasnej dobe sú S65 a CL65 AMG vybavené päťstupňovou automatickou prevodovkou, pretože 7G-TRONIC nedokáže zvládnuť spomenutú hranicu 1000 Nm krútiaceho momentu.

Nová generácia limuzín Mercedes-Benz triedy S bude zrejme vybavená aj 9-stupňovou automatickou prevodovkou Foto: Mercedes-Benz
V prípade Mercedesu E350 BlueTEC pridanie 9-stupňového automatu nebude znamenať nárast ceny v porovnaní so 7G-TRONIC. Očakávame, že druhou modelovou radou s 9-stupňovým 9G-TRONIC bude nová generácia limuzín S-Class, ktorá bude oficiálne ukázaná už v septembri.

Komentáre