Autá

Konečne prichádza SUV z Talianska, na ktoré sa čakalo celé roky

"Maserati Levante je pravdepodobne najočakávanejšie SUV medzi fanúšikmi superšportov. Tí dúfajú, že sa značka Maserati vďaka nemu postaví na nohy a vyrobí sľúbených 100-tisíc áut ročne. "

Erik Stríž, 25. februára 2016 9:00
Maserati Levante (2016) Foto: Maserati
Maserati je talianska automobilka, ktorá býva často porovnávaná s Ferrari a Lamborgini. Zatiaľ, čo Ferrari nepripravuje žiadne SUV, značky Lamborghini a Maserati už niekoľkokrát publikovali koncepty a počítačové vizualizácie možných výkonných crossoverov. Zatiaľ najbližšie k výrobe SUV-čka je práve Maserati, ktoré už virtuálne predviedlo produkčnú podobu modelu Levante a už koncom tohto roku sa dostane k prvým zákazníkom.

Značka Maserati existuje od roku 1914, kedy ešte boli v móde veľké automobily s vysokým podvozkom a vysoko posadenou plátenou strechou. Avšak Maserati takéto vozidlá nevyrábalo ani vtedy a naozaj sa teda dá tvrdiť, že model Levante bude historicky najväčší automobil tejto talianskej automobilky.

Maserati Levante (2016) Foto: Maserati
Levante je priamou reakciou na aktuálne trendy v automobilovom priemysle a výsledkom snahy automobilky o radikálne zvýšenie produkcie. Zástupcovia spoločnosti už pred nejakým časom potvrdili plán ročne vyrobiť až 100-tisíc kusov automobilov, čo je v porovnaní s dnešnými číslami veľmi optimistický cieľ. Veľké očakávania sú kladené práve na model Levante, ktorý by mohol zdvihnúť aj objednávky na ostatné modely.

Maserati zatiaľ ukázalo iba vonkajšok pripravovaného automobilu, interiér si môžeme iba predstavovať. Očakávame ale, že sa nebude zásadne odlišovať od toho, čo vidíme v iných modeloch. Rozdiel bude iba vo veľkosti priestoru.

Maserati Levante (2016) Foto: Maserati
Dizajn novinky je výrazne agresívny a športový, má už na prvý pohľad prezrádzať viac o charaktere vozidla. Zdá sa, že bude oslovovať veľmi podobnú cieľovú skupinu, ktorá sa dnes rozhoduje pre Jaguar F-Pace a Porsche Cayenne. Dokonca sa tieto tri SUV-čka na seba podobajú, aspoň pri pohľade z profilu je rozdielov veľmi málo.

Pod kapotou auta budú pracovať aj v základnej verzii silné výkonné motory, celkovo sa bude SUV ponúkať v šiestich motorizáciách. Benzínové motory ponúknu výkony od 350 do 560 konských síl, naftové 250 až 340.

Maserati Levante (2016) Foto: Maserati
Lákadlom pre budúcich záujemcov je tiež 8-stupňová automatická prevodovka, ktorá sa bude do vozidla montovať štandardne a pohon všetkých kolies Maserati Q4. Dnes nepoznáme cenu pripravovaného vozidla, nepredpokladá sa však, že by klesla pod 100-tisíc eur.


ODPORÚČAME AJ:
Vyrobili auto z kartónu, váži trištvrte tony a jazdí iba vpred
Toto je päť najextrémnejších expedičných vozidiel na svete
Auto namiesto CO2 z výfuku vypúšťa vodu, vraj je inováciou dekády
Najodolnejší terénny Defender na tri spôsoby
Prerod off-roadu na mestské SUV-čko sa vydaril

Komentáre