Autá

S luxusnými športiakmi sa roztrhlo vrece

"Automobilky v prakticky rovnakom čase predstavili to najlepšie, čo ponúka súčasný motorizmus. Tieto luxusné športové automobily nemožno nemilovať. "

Erik Stríž, 30. júna 2016 14:00
Audi S5 Coupe (2017) Foto: Audi

Audi S5 Coupe

Vyzerá čoraz agresívnejšie a … zvláštnejšie? Na každú novú generáciu a facelift vozidiel Audi musíme zvykať, pravdou ale je aj to, že po krátkom čase vždy prídeme novinke na chuť. Najmä vtedy, keď zhliadneme jej interiér alebo sa v nej povozíme. Aj najnovšia modernizácia modelovej rady A5 znamenala výraznejšiu zmenu dizajnu prednej masky, zdôraznenie bočných línií a evolučnú inováciu interiéru.

Audi S5 Coupe (2017) Foto: Audi


Audi v športovej úprave S5 Coupé osloví najmä o niečo agresívnejšími vizuálnymi doplnkami a výkonným úsporným motorom 3.0 V6 TFSI. Jeho maximálny výkon je 260 kW (354 koní) a naprieč širokým spektrom otáčok ponúka krútiaci moment až 500 Nm. Aj napriek tomu, že v porovnaní s predchodcom klesla priemerná spotreba o päť percent, zvýšili sa výkon aj sila krútiaceho momentu.

Porsche Panamera (2017) Foto: Porsche

Porsche Panamera

Porsche Panamera je náš favorit už dlhú dobu. Športový automobil má tak trocha rodinný charakter, nestráca nič na luxusnom interiéri a s burácajúcimi motormi V6 a V8 biturbo potešia uši i oči každého fanúšika motorizmu. Maximálny výkon novej verzie Panamery bude excelentných 440 koní, vo variante s benzínovým motorom V8 dokonca až 550 koní.

Vizuálna modernizácia sa nesie v rovnakom duchu, ktorý sme mohli vidieť už pri modeli 911. Kľúčovými slovami sú evolúcia a moderna, štvormiestne vozidlo si preto zachovalo svoj pôvodný charakter a ešte ho zdôraznilo. Pohľad na kokpit môže pôsobiť tak, že sa Porsche odklonilo od klasického motorizmu, v skutočnosti táto značka už dlhodobo využíva modernú techniku aj v interiéri. A displeje namiesto analógových ukazovateľov nie sú vo svete prémiových automobilov žiadnou horúcou novinkou.



Nová Panamera, rovnako ako Audi S5 Coupé, nič nemení na svojom pôvodnom chakratere a súdime, že je to tak správne. Tento typ automobilov si totiž ľudia nekupujú podľa ceny a výbavy, ale v prvom rade pre jazdné vlastnosti a štýl, ktorý je pre ten či iný model príznačný. Výraznejšie tento štýl meniť by teda nemuselo byť žiadúce, veď taký Mercedes-Benz triedy A je skôr výnimkou.

Lamborghini Aventador Miura Homage (2016) Foto: Lamborghini

Lamborghini Aventador Miura Homage

Vyrobí sa ho iba 50 kusov a z jeho ceny by sa vám zakrútila hlava. Aventador Miura Homage je špeciál, na ktorom sa budú voziť iba vyvolení a bohatí, ktorí majú záujem o stroj extrémny v každom ohľade.
Limitovaná edícia modelu Aventador obsiahne 6,5-litrový motor typu V12 s výkonom dych vyrážajúcich 700 konských síl, z nuly na rýchlosť 100 km/h vystrelí už v priebehu 2,9 sekundy a ručička tachometra sa zastaví až pri rýchlosti 350 kilometrov za hodinu. Neuveriteľné parametre.



Aventador v edícii Miura Homage sa odprezentuje v rámci festivalu Goodwood Festival of Speed 2016 a je pripomienkou 50. výročia výroby športových vozidiel pod talianskou značkou Lamborghini.

Aston Martin Vantage GT12 Roadster (2017) Foto: Aston Martin

Aston Martin Vantage GT12 Roadster

Britská automobilka a jej modely sú považované za to najlepšie, čo môže súčasný trh s luxusnými športovými automobilmi ponúknuť. Je to o úrovni technologickej výbavy, o nadčasovom dizajne, výkonných motoroch, o prestížnom pocite z pobytu v interiéri, o všetkých tých detailoch, ktoré robia prémiové automobily prémiovými.



Aston Martin pokračuje v predstavovaní verzií svojho úspešného modelu Vantage edíciou GT12 Roadster, ktorá zapôsobí otvorenou strechou, výraznými vonkajšími úpravami a predovšetkým krásnym motorom V12 so zdvihovým objemom šesť litrov a 600 koňmi pod kapotou.

Mercedes-AMG GT R Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz AMG GT R

Čerešnička na torte, zlatý klinec článku, titulujte si tohto krásavca akokoľvek. Mercedes a jeho AMG GT R je asi tým najšportovejším, najagresívnejším a najlepšie naladeným modelom, aký kedy vyšiel z výrobnej linky koncernu Daimler. Sú to veľkorysé a silné slová?

Možno s tým Mercedes nemusí súhlasiť, ale autičkári a motoristi sú z AMG GT R vo vytŕžení. Skĺbenie toho najlepšieho znamenalo uloženie motora do prostriedku vozidla, agregát s dvojitým preplňovaním twin-turbo má úctyhodné technické parametre o výkone 430 kW (585 koní) a zrýchlenie z nuly na sto v priebehu 3,6 sekundy. Na jednu konskú silu výkonu pripadá iba 2,66 kilogramu z celkovej hmotnosti, čo Mercedes označuje za líderskú pozíciu vo svojom segmente.



Maximálna rýchlosť športového (ale stále cestného) Mercedesu AMG GT R je 318 km/h a zaujímavosťou je, že ide o vôbec prvé AMG vozidlo vybavené vertikálnymi rebrami na prednej maske.


Zdroje: tlačové správy Audi, Porsche, Lamborghini, Mercedes-Benz, Aston Martin

ODPORÚČAME AJ:
Kto prevezme zodpovednosť za správanie samojazdiacich áut?
Samojazdiace autá v Číne a elektrická formula bez pilota
Mestská hromadná doprava budúcnosti nebude obmedzovať osobné autá
Tesla predstavila nový elektromobil Model 3 určený pre masový trh
Ako budú vyzerať autá za sto rokov? Možno aj takto
Kľúč k autu bude čoskoro minulosťou, Švédi odomykajú autá mobilmi

Komentáre