Autá

Venujte sa premávke, nie mobilu. Liptovský Mikuláš osadil nové tabuľky

"Radnica v Liptovskom Mikuláši za posledné dva roky zaviedla viacero bezpečnostných aktivít pre ochranu chodcov pred dopravnými nehodami."

TASR, 12. júla 2018 10:00
Tabuľka pri priechode pre chodcov v meste Liptovský Mikuláš upozorňuje chodcov, aby venovali pozornosť cestnej premávke. Foto: TASR/Miroslava Siváková
V tesnej blízkosti 35 frekventovaných priechodov v meste Liptovský Mikuláš pribudli v uplynulých dňoch špeciálne tabuľky. Tie majú upozorniť chodcov, aby pri prechádzaní cez cestu nepoužívali mobilné telefóny. Liptovskomikulášska radnica chce takýmto spôsobom naučiť ľudí, že aj oni sú povinní venovať sa cestnej premávke.

Nebezpečné správanie


„Tieto tabuľky síce nie sú dopravnými značkami, nakoľko naša legislatíva takéto značenie nepozná, a teda nie sú pokutovateľné, to však ani nie je účelom. Cieľom je, aby upozorňovali chodcov, že venovanie sa smartfónom, predovšetkým prehliadaniu sociálnych sietí či písaniu esemesiek, ktoré bežne vídame na cestách, je zo strany chodcov veľmi nebezpečné,“ vysvetlil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč, ktorý osadenie tabúľ inicioval.

Dbajú na bezpečnosť


Radnica v Liptovskom Mikuláši za posledné dva roky zaviedla viacero bezpečnostných aktivít pre ochranu chodcov pred dopravnými nehodami. Najfrekventovanejšie mestské priechody majú špeciálne osvetlenie, osem z nich je blikajúcich – keď sa chodec priblíži k priechodu, zabudované bezpečnostné prvky v ňom začnú blikať. Okrem toho mesto vymenilo nevýrazné žlté žiarovky na osvetlení všetkých 50 priechodov v meste za biele, vo večerných a nočných hodinách sa tak stali chodci v priestoroch priechodov viditeľnejší.

Komentáre