Autá

Lincoln Navigator môže byť najkrajším americkým SUV-čkom

"Nový Navigator je prestavaný Ford Expedition určený pre náročných a bohatých. Nový zovňajšok dáva tušiť, že aj Američanom sa pozdáva európsky dizajn."

Erik Stríž, 15. apríla 2017 10:00
Lincoln Navigator pre modelový rok 2018 Foto: Lincoln
Keď na minuloročnom autosalóne v New Yorku značka Lincoln uviedla koncept nového modelu Navigator, vzbudila tým veľa pozornosti. Automobil s nadštandardnými rozmermi mal okrem iného aj netradične koncipované dvere, ktoré mali pánty na streche a otvárali sa smerom nahor. Spoločne s odvážnym princípom otvárania bočných dverí Lincoln prišiel aj s nástupnými schodíkmi.Ich význam schodíkov pri takomto vozidle je opodstatnený, pretože jeho svetlá výška 25 centimetrov nie je vôbec zanedbateľná. K tomu si ešte pripočítajte niekoľko centimetrov hrúbky podlahy a zrazu takéto schodíky prídu vhod - najmä pre dámy a deti.

O tomto nezvyčajnom koncepte sme písali v samostatnom článku Američania zvolili celkom nový prístup do interiéru auta.

Lincoln Navigator (modelový rok 2018) Foto: Lincoln
V produkčnej verzii modelu Navigator sa tento doplnok nestal realitou, aj napriek tomu ho však považujeme za prakticky totožný s konceptom. Automobilke sa podarilo zachovať všetky tie krásne ladné tvary, luxusnú prednú masku a dizajnovo perfektne vyladené svetlomety.

Nový Navigator má šance stať sa vôbec najkrajším SUV-čkom zo Spojených štátov a nič na tom nemení ani fakt, že je v podstate prestavaným Fordom Expedition. Práve jeho hliníkový základ vzal Lincoln ako východzí a postavil na ňom vizuálne atraktívnejšiu karosériu nadväzujúci na aktuálny model populárneho sedanu Continental.

ODPORÚČAME TIEŽ: Angličania oživia klasický športiak po 60 rokoch, iba pre najbohatších

Navigator sa vyhýba ostrým tvarom a moderným polygónovým motívom, namiesto nich preferuje dizajnovú čistotu a jemnosť. V kontraste s nimi je robustné prevedenie celej karosérie, šialený výkon 3,5-litrového motora až 450 konských síl a rozmerný interiér. Veľmi rozmerný.

Lincoln Navigator (modelový rok 2018) Foto: Lincoln
Vo vnútri Navigator ostáva verný svojmu konceptu, obsahuje širokú palubnú dosku s prvkami dreva a kože, za príplatok poskytne funkcie multimediálneho systému na 12-palcovom displeji a umožní tiež používateľsky príťažlivú funkciu ovládania „floating touch“. Displej je na palubnej doske postavený ako tablet, ďalší rozmerný displej sa nachádza pred volantom a alternuje tradičné ručičkové ukazovatele. Obzvlášť pôsobivá je stredová konzola s lakťovou opierkou, ktorá snáď ani nemá vo svojej kategórii konkurenciu. Medzi vodičom a spolujazdom je asi 40 centimetrový tunel s tlačidlami, otočnými voličmi a odkladacími priestormi, pričom lakťové opierky sú tu dve - jedna pre každého. Tento stredový tunel s opierkami pokračuje až do zadnej časti interiéru, kde ponúka rovnaké možnosti pasažierom vzadu.

Tlačidiel a rôznych ovládačov je v interiéri priam prebytok. Sú všade, aj nastavenie sedadiel vyzerá na tomto Lincolne komplikovane a okázalo. Automobilka aj takýmto spôsobom demonštruje technologickú vyspelosť svojho nového SUV-čka, respektíve „luxusného trucku“.

Finálny model, ktorý sa bude čoskoro predávať, sa dizajn interiéru odlišuje iba mierne. Myslíme si však, že v produkčnej podobe vyzerá oveľa lepšie a luxusnejšie, pretože obsahuje menej voľných nevyužitých plôch a predovšetkým volant obsiahol niekoľko tlačidiel pre ovládanie palubného počítača.

Lincoln Navigator (modelový rok 2018) Foto: Lincoln

Výrobca zatiaľ nezverejnil podrobnosti k dostupnosti nového modelu a jeho cene, očakáva sa však, že sa v predajniach objaví ešte tento rok. Najprv bude musieť počkať na oficiálne spustenie predaja Fordu Expedition, čo je v pláne túto jeseň. V porovnaní s Fordom bude mať Lincoln o niekoľko desiatok tisíc dolárov vyššiu cenu, keďže predstavuje automobilovú smotánku.


ODPORÚČAME AJ:
Američania zvolili celkom nový prístup do interiéru auta
Toto je najškaredšie auto na svete, na ktoré sa skoro zabudlo
Auto s turbínou bolo realitou, ktorá sa skončila po dvoch rokoch
Túto automobilku nikto nepozná, plánuje pritom špičkové elektromobily
Klasický a jedinečný Cadillac Eldorado

Komentáre