Autá

Lietajúci Aeromobil zo Slovenska vystavia po prvý raz v Číne

" Podľa odhadu Medzinárodnej asociácie leteckých dopravcov (IATA) Čína nahradí USA a do roku 2022 sa stane najväčším leteckým trhom na svete."

TASR, 2. novembra 2018 10:00
Na snímke lietajúci automobil - AeroMobil. Foto: TASR/Andrej Galica
AeroMobil a jeho prvé lietajúce auto, elektrické hybridné vozidlo 4,0 STOL (krátky vzlet a pristátie), bude mať v Číne svoju premiéru. Návštevníci si ho budú môcť pozrieť v dňoch od 5. do 10. novembra 2018 na medzinárodnej výstave China International Import Export v Šanghaji (CIEE).

CIEE je celosvetová výstava, ktorá má za cieľ podporiť liberalizáciu obchodu, ekonomickú globalizáciu a otvoriť čínsky trh svetu. Orient International Holding, veľká obchodná skupina, pozvala spoločnosť AeroMobil, aby sa zúčastnila na prestížnej výstave.

Čína ako najväčší letecký trh


Podľa odhadu Medzinárodnej asociácie leteckých dopravcov (IATA) Čína nahradí USA a do roku 2022 sa stane najväčším leteckým trhom na svete. Táto krajina je pre AeroMobil veľmi dôležitá, pretože sa stále snaží prichádzať s inováciami v osobnej mobilite a leteckej doprave vo veľkých mestách Ázie.

Rýchly vývoj a investície do čínskeho leteckého a automobilového priemyslu sú dôkazom sily tejto ázijskej krajiny a ukazujú jej vplyv na celosvetový rozvoj osobnej dopravy.

"AeroMobil ako inovatívna spoločnosť v oblasti leteckej a automobilovej dopravy verí, že čínska vláda má jasnú predstavu o využití inovatívnych technológií na modernizáciu svojej dopravnej infraštruktúry. Zároveň očakávame, že sa posilnia väzby s ostatnými regionálnymi trhmi," informoval TASR Juraj Vaculík, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti.

Prvé dodávky už o dva roky


Najnovší model v sebe spája to najlepšie z inovácií v automobilovom a leteckom priemysle. Dodržiava bezpečnostné normy, používa ľahké materiály a jeho exteriér je vysoko aerodynamický. Majiteľom dopraje skutočnú slobodu pohybu, a to vďaka hybridnému elektrickému systému, ktorý poháňa vozidlo na ceste a spaľovaciemu motoru, ktorý využíva vo vzduchu. Prvé dodávky môžu zákazníci očakávať medzi rokmi 2020 a 2021 po certifikácii regulačnými úradmi.

Spoločnosť je priekopníkom v oblasti vývoja a komercializácie lietajúcich automobilov. Vyvíja najnovšie technológie na výrobu vozidiel pre krátke vzlety a pristátia (STOL) a vertikálne vzlety a pristátia (VTOL).

Podľa Vaculíka v budúcnosti budú čínske a ázijské trhy pre osobnú leteckú mobilitu mimoriadne perspektívne. Dnes je prioritou zabezpečiť, aby boli všetky technológie a riešenia bezpečné, spoľahlivé a efektívne. Potrebná je aj spolupráca s regulačnými orgánmi, vládami a mestami. Súčasným cieľom spoločnosti je otestovať a dokončiť prvé vozidlo a uviesť ho na kľúčové trhy po celom svete.

Komentáre