Autá

Vizionársky koncept nového Land Roveru možno zmení svet SUV

"Veľkolepý koncept vozidla Land Rover Discovery má potenciál osloviť všetkých priaznivcov motorizmu a ovplyvniť svet SUV automobilov. "

Erik Stríž, 24. apríla 2014 14:00
Zn.: Len pre náročných a bonitných. Foto: Land Rover


Automobily typu SUV (alebo aj SAV a väčšie crossovery) prešli počas nie celkom dlhej doby svojej existencie výraznejšími premenami. Jednotlivé automobilky sa bijú o prvenstvo, dnes je stále trocha nejasné, či bolo prvým SUV BMW X5 alebo Mercedes-Benz triedy M. V každom prípade, Jeepy existovali dávno pred nimi a takisto ponúkali platformu prakticky totožnú s dnešnými SUV-čkami.

Otváranie dverí v štýle Rolls Royce Foto: Land Rover

Následný rozvoj SUV automobilov sa týkal nielen ich veľkostí (dnes sú tieto rozmery výrazné, od BMW X1 po Mercedes-Benz GLK), ale aj typu karosérie. Napríklad BMW X6 prinieslo do sveta SUV vozidiel prevedenie v štýle kupé, čo sa síce spočiatku stretlo s nepochopením, ale pre BMW tento krok znamenal medzinárodný úspech a prakticky aj zásluhu o vytvorenie celkom nového pohľadu na inak nemotorné veľké SUV-čka.

Veľa priestoru pre maximálne pohodlie ocenia všetci. Najmä páni manažéri a riaditelia. Foto: Land Rover

Trocha z Tesly aj Rolls Royce


O určitú zmenu by sa teraz mohlo podieľať aj Land Rover Discovery, ktoré sa dočkalo veľmi atraktívneho koncepčného prevedenia. Veľké vozidlo pre najnáročnejších vodičov a predstaviteľov vysokého spoločenského postavenia sa dočkalo dverí typických pre automobily značky Rolls Royce a stredovej konzoly v štýle Tesla Model S. Tieto prvky sme dodnes v SUV nikdy nevideli, ale celkom reálne si ich vieme predstaviť ako realitu dohľadnej budúcnosti.

Výstavná sieň modernej techniky


Po technickej stránke je Land Rover Discovery Vision Concept vybavený systémom Remote Control Drive (veľký dotykový displej v interiéri), transparentnou strechou s HUD technológiami, laserovými prednými svetlometmi, laserovým skenovaním okolitého terénu pre lepšie prispôsobenie podvozka, jednoduchý otočný voliť automatickej prevodovky, plne grafický displej za volantom a množstvo ďalšieho.

Zrejme ho uvidíme aj na cestách


Tomu, komu sa tento koncept páči, sa celkom určite poteší aj nasledovnej skutočnosti. Land Rover Discovery Vision Concept nie je iba štúdiou na papieri, ale reálnym pojazdným prototypom z dielní britskej automobilky. Preto existuje celkom reálny predpoklad, že sa v blízkej dobe naozaj dočkáme automobilu, ktorý bude nositeľom niektorých prvkov videných v tomto prototype.

Komentáre