Autá

Kia Motors Slovakia spustila výrobu modelu ProCeed

" Nový ProCeed zdedil názov po predchádzajúcej generácii trojdverového kupé Kia pro_cee’d, ktorý sa tiež vyrábal v závode Kia Motors Slovakia."

TASR, 17. novembra 2018 9:00
Na snímke nový model Kia ProCeed počas predstavenia v závode spoločnosti Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom 15. novembra 2018. Foto: TASR - Erika Ďurčová
Spoločnosť Kia Motors Slovakia spustila vo štvrtok v Tepličke nad Váhom výrobu modelu Kia ProCeed, ktorý absolvoval verejnú premiéru na autosalóne v Paríži. Tretia generácia modelu ProCeed sa začne predávať exkluzívne v Európe v prvom štvrťroku 2019 a bude k dispozícii vo verziách GT Line alebo GT.

"Spustenie výroby najnovšieho modelu Kia ProCeed je pre nás úspešným zavŕšením tohtoročného snaženia. V tomto roku sme postupne začali sériovú výrobu päťdverovej a kombi verzie modelového radu Ceed, ako aj produktovo vylepšeného modelu Sportage. Zároveň sme do výroby úspešne aplikovali technológie selektívnej katalyckej redukcie na aktívnu reguláciu emisií. Tieto výrazne znižujú množstvo vyprodukovaných emisií našich motorov s cieľom spĺňať najnovšiu emisnú normu Euro 6d TEMP," povedal prezident a výkonný riaditeľ Kia Motors Slovakia Dae-Sik Kim.

Nový ProCeed zdedil názov po predchádzajúcej generácii trojdverového kupé Kia pro_cee’d, ktorý sa tiež vyrábal v závode Kia Motors Slovakia. "V dvoch generáciách sme pre zákazníkov vyrobili viac ako 190.000 kusov. Nový model navrhli v európskom dizajnovom centre vo Frankfurte nad Mohanom, pod dohľadom hlavného dizajnéra spoločnosti Kia Motors Europe Gregory Guillaumea a pod vedením prezidenta dizajnu a hlavného dizajnéra spoločnosti Petra Schreyera," uviedol hovorca automobilky Jozef Bačé.



Podľa vedúceho výroby v Kia Motors Slovakia Romana Kraľovanského sa začali prípravy na sériovú výrobu modelu ProCeed už na konci minulého roka úpravou a nastavením technológií výrobných liniek. "Dnešnému úspešnému spusteniu výroby predchádzalo zaškolenie a tréning výrobných operátorov vo výskumno-vývojovom centre v Kórei, ako aj priamo v našom závode. Nový typ karosérie shooting brake priniesol z pohľadu výroby viacero výziev, ktoré sa nám podarilo úspešne zvládnuť. Vďaka tomu sme nadobudli množstvo nových a cenných skúseností," povedal Kraľovanský.

Pre modely GT Line budú k dispozícii tri motory vrátane 1,0-litrového motora T-GDi s výkonom 120 koní a krútiacim momentom 172 Nm. "Najvýkonnejším agregátom pre modely GT Line je nový 1,4-litrový motor T-GDi, ktorý dosahuje výkon 140 koní. Zákazníci si môžu vybrať aj nový úsporný 1,6-litrový vznetový motor CRDi s označením Smartstream. Motor s výkonom 136 koní v modeloch Ceed a ProCeed je prvý vznetový motor Smartstream od spoločnosti Kia a zároveň najekologickejší vznetový motor automobilky. ProCeed GT bude poháňať rovnaký 1,6-litrový motor T-GDi, ako používa nový Ceed GT. Ide o najsilnejší motor v ponuke s výkonom 204 koní a krútiacim momentom 265 Nm. V nových modeloch ProCeed GT a Ceed GT sa po prvý raz predstaví sedemstupňová dvojspojková prevodovka automobilky Kia," doplnil Bačé.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá, spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti zamestnáva Kia viac ako 3800 ľudí. Vyrába modely Kia Ceed v dvoch karosárskych úpravách – päťdverový Ceed, Sportswagon, športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 3,1 milióna vozidiel a vyše 4,7 milióna motorov.

Komentáre