Autá

Kabriolet, ktorý pripomína luxusnú jachtu

" Po dlhých desaťročiach prichádza prvý Maybach s otvorenou strechou, definujúci ultimatívny luxus budúcnosti."

Peter Škorňa, 2. februára 2018 8:00
Vision Mercedes-Maybach 6 kabriolet Foto: Daimler AG
Pokiaľ netušíte, do čoho máte investovať svoje financie, aby sa vám zhodnotili čo najefektívnejšie, poznáme odpoveď – investujte do dokonalosti...

Tá je zhmotnená v dvojmiestnom elektrickom Vision Mercedes-Maybach 6 kabriolete, podmaňujúcom si oko každého milovníka krásy a dokonalých línií, svojím zmyselne emocionálnym dizajnom a inovatívnymi koncepčnými technickými riešeniami. Po dlhých desaťročiach ide o prvý Maybach s otvorenou strechou, definujúci ultimatívny luxus budúcnosti. Tento trend zvýrazňuje nielen luxusný interiér, vytvorený v štýle haute couture, ale najmä jeho exteriér. Jednoducho - extravagantnou interpretáciou klasických emocionálnych dizajnových princípov v sebe spája inteligentnú krásu s klasickými estetickými proporciami a zjednodušeným, technoidným vzhľadom.

Excentrický exteriér


Pre tento kabriolet je charakteristickou klenutá základná konštrukcia extrémne dlhej, avšak pôvabnej, takmer šesťmetrovej kapoty motora, vysokej 1 340 mm. Tú ozvláštňujú výrazné štrukturálne prvky s ostrou charakteristickou puristickou líniou, preberajúcou klasické proporcie štýlu art déco. Jedinečný vzhľad, ktorý je symbiózou elegancie, majestátnosti a pompéznosti, dopĺňajú aj zvislé výstuhy masky chladiča i zvislé brzdové svetlá. Vizuálne upúta aj kontrast tmavomodrého lakovania Nautical Blue Metallic s chrómovými zvýrazňujúcimi prvkami. V rámci farebného kontrastu exteriéru s interiérom bola zosúladená aj špeciálne vypracovaná látková sklápacia strecha, do ktorej boli vtkané nite v ružovo-zlatej farbe.



Luxusná "jachta"


Klenutá základná konštrukcia má vďaka výrazným štrukturálnym elementom v kombinácii s ostrou charakteristickou líniou športový a predĺžený tvar, pričom je jasne viditeľná inšpirácia tvarmi člnu v zadnej časti vozidla. Vďaka tomu kabriolet pripomína luxusnú jachtu. Zároveň sú vo vonkajších hranách predĺženej, okrúhlej zadnej časti „člnu“ integrované úzke zadné svietidlá, ktoré tak zdôrazňujú šírku vozidla (2 100 mm). Výraznými prvkami zadnej časti vozidla sú tiež difúzor s hliníkovým rámom, novo navrhnuté 24-palcové disky z ľahkej zliatiny, vybavené centrálnou maticou lakovanou v ružovo-zlatej farbe, ako aj vývody vzduchu za podbehmi kolies.

Futuristický interiér


Skôr, než sa budeme venovať interiéru, je nutné spomenúť netradične vyriešený priestor pred dlhou prednou kapotou. Každým očakávaný benzínový osemvalec bol nahradený priestorom pre súpravu kufrov a štýlovú piknikovú súpravu plnú riadov a príborov. Dvojmiestny interiér pôsobí retro a je akousi syntézou inteligencie a emócie, v rámci ktorej bola skombinovaná jedinečná tradícia značky s doteraz nepoznaným zážitkom zo špičkovej techniky.

Celý interiér zdobí svetlá, takmer snehobiela koža Nappa a drevená podlaha s antikorovými lištami, pripomínajúcimi – podobne ako v prípade exteriéru – luxusnú jachtu. Emócie vydráždia na maximum luxusne pôsobiace zlaté vlákna, modré podsvietenie symbolizujúce budúcnosť a analógové prístroje pripomínajúce minulosť. Všetko je pritom vyvážené vo vzájomnej harmónii. Na prvý pohľad sa zdá, že prístrojová doska ani neexistuje, interiéru okrem sedadiel dominuje volant s analógovými budíkmi. Mimochodom - sedadlá. Svetlá koža, ktorou sú potiahnuté, sa skladá do kosoštvorcového tvaru a gombíkmi sa upevňuje na ráme. Na každom gombíku kosoštvorcovej úpravy čalúnenia je hviezda Mercedes, ktorá je zozadu osvetlená modrým svetlom. Za svietiacimi bodmi v čalúnení sú zároveň ukryté biometrické senzory, vďaka ktorým auto sleduje zdravotný stav a aj duševné rozpoloženie vodiča.

eMotorizácia


Vision Mercedes-Maybach 6 kabriolet je elektrickým vozidlom, ktorého pohon zabezpečuje štvorica synchrónnych elektromotorov s permanentným magnetom s úhrnným výkonom 550 kW (750 k), vďaka ktorému zrýchli z 0 na 100 km/h za menej ako štyri sekundy, a dokáže dosiahnuť elektronicky obmedzenú maximálnu rýchlosť 250 km/h. Plochý akumulátor na spodku vozidla umožňuje dojazd vyše 500 km (podľa NEJC). Elektrická sústava je vybavená funkciou rýchleho nabíjania, vďaka čomu možno akumulátory nabíjať veľkou rýchlosťou - za každých 5 minút sa dojazd zvýši o približne 100 kilometrov.





Komentáre