Autá

Jubileum pravnučky Carla Benza

"Jutta Benz je poslednou nositeľkou priezviska, ktoré v priamej línii pochádza od Carla a Berthy Benz. "

Peter Škorňa, 25. októbra 2018 7:00
Oslava 125. výročia automobilu, ktorá sa konala 29.1.2011. Dr. Dieter Zetsche, predseda predstavenstva Daimler AG a vedúci divízie Mercedes-Benz Cars s Juttou Benz, pravnučkou Carla Benza (v strede) a Désirée Nosbusch. Foto: Daimler AG
Prvý októbrový deň dovŕšila pravnučka Berthy a Carla Benzovcov, Jutta Benz 75 rokov, pričom dodnes často jazdieva na patentovanom motorovom vozidle Benz – rovnako suverénne, ako kedysi jej prastará mama Bertha.

Jutta Benz sa taktiež už roky pravidelne zúčastňuje ako ambasádorka značky Mercedes-Benz na podujatiach automobilových veteránov.

Carl Benz, prastarý otec Jutty Benz, 29. januára 1886 ohlásil patent na svoje „motorové vozidlo s prevádzkou na plynový motor“. Revolučný a úplne jedinečný návrh bol prvým automobilom na svete a začal písať históriu ako patentované motorové vozidlo Benz. Carlova manželka tento vývoj výrazne ovplyvňovala a podporovala. Svojho manžela v každom ohľade podporovala a zadávala vždy nové vlastné intenzívne impulzy na ceste automobilu od jeho vynájdenia cez uvedenie na trh až po neustály vývoj.

Známa je aj diaľková výprava Berthy Benz s patentovaným motorovým vozidlom Benz z Mannheimu do Pforzheimu, ktorú pred 130 rokmi v auguste 1888 absolvovala spolu so svojimi dvoma synmi. Táto výprava bola záťažovou skúškou a zároveň dôkazom fungovania tohto veľkolepého vynálezu.

Hoci automobil v jej rodine, prirodzene, vždy zohrával dôležitú úlohu, pre Juttu Benz, ktorá sa narodila 1. októbra 1943 v Mannheime a svojich prastarých rodičov nikdy nepoznala, nie je bezpodmienečne stredobodom záujmu. Jutta Benz vyštudovala francúzsky jazyk a históriu, potom sa stala učiteľkou. Veľká zvedavosť na svet ju vždy znovu hnala na ďaleké cesty, napríklad po Ázii a Južnej Amerike.

Jutta Benz je poslednou nositeľkou priezviska, ktoré v priamej línii pochádza od Carla a Berthy Benz. Povedomie o tradícii rodiny a jej významnej úlohe v dejinách mobility jej odovzdal jej otec. Oživuje túto tradíciu: na požiadanie Jutta Benz vždy rada rozpráva príbeh vynájdenia automobilu, od problémov na začiatku a aj o zásluhách svojej prastarej matky.

Komentáre