Autá

Jeseň sťaží podmienky na cestách, pozor si musia dať aj chodci

"Na vodičov číha v jeseni viacero nástrah, napríklad akvaplaning, kedy je medzi pneumatikou a vozovkou viac vody ako dezén zvládne, auto začne plávať a stáva sa neovládateľným."

TASR, 29. septembra 2016 9:00
Jeseň prináša na cesty nové nástrahy. Foto: TASR/Roman Hanc
Polícia pripomína, že všetci účastníci cestnej premávky sa s príchodom jesene musia pripraviť na sťažené podmienky na cestách častejšími hmlami, dažďom, a tak aj na mokrú či namrznutú vozovku. "Známe porekadlo hovorí, že za chyby sa platí. A pri dopravných nehodách je to často tá najvyššia cena - život," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Chodci by preto mali prechádzať cez cestu na miestach na to určených, vyhýbať sa rizikovým úsekom, nepreliezať zábradlia a zbytočne neriskovať. Chodci idúci po krajnici alebo po okraji vozovky by nemali zabúdať mať za zníženej viditeľnosti na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev nielen mimo obce, ale aj v obci.

Reflexné prvky radí Baloghová použiť na strane tela, ktorá je privrátená k vozovke. Najlepšie je umiestniť ich blízko ku kolenám a do úrovne pásu, na ramene, cyklisti tiež na prilbu a bicykle. Reflexné nálepky radí nalepiť na podrážky topánok, bicykle, korčule, prilby, kolobežky, školské tašky, barle či kočíky. Deťom je tiež vhodné dať oblečenie, školské tašky a doplnky vybavené reflexnými a fluorescenčnými bezpečnostnými prvkami.
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Cyklistom policajti odporúčajú sledovať dianie okolo seba a vždy sa presvedčiť o bezpečnom prejazde, rovnako dať viditeľne a včas znamenie rukou o zmene smeru jazdy, ako aj používať prilby, chrániče a reflexné prvky. "Ak rodičia berú dieťa na výlet bicyklom, dieťa treba mať vždy pred sebou na očiach, aby mohli jeho jazdu ovplyvniť prípadným upozornením. Treba dbať na to, aby jeho zdravie bolo dostatočne chránené - prilbou, chráničmi na končatiny, reflexnými prvkami na odeve. V prípade zhoršeného počasia využiť iné možnosti dopravy," povedala Baloghová.

Viacero nástrah číha na jeseň na cestách aj vodičov. Jednou z nich je akvaplaning, kedy je medzi pneumatikou a vozovkou viac vody ako dezén zvládne, auto začne „plávať“ a stáva sa neovládateľným. Vtedy treba dať dole nohu z plynu, zošliapnuť spojku a vyrovnať volant až pneumatika dosadne na vozovku.

V prípade hmly treba znížiť rýchlosť, rovnako zvýšiť vzdialenosť medzi vozidlami. Zapnúť hmlové svetlá, počas jazdy v kolónach stačí prvý a posledný v rade, aby neboli oslepení ďalší vodiči. Rizikom na cestách je aj zver. Baloghová radí prekážke sa vo vysokej rýchlosti nevyhýbať. "Následky šmyku môžu byť väčšie ako samotná zrážka, najmä pri jazde na diaľnici," upozornila.

Tento rok prišlo o život už 37 chodcov, desať cyklistov, 19 motocyklistov, 94 vodičov a ich spolujazdcov.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prvá pomoc s humorom. Michal KUBOVČÍK vás naučí, ako na to
Vedci zisťovali, akí muži majú úspech u žien. Vtipní a pekní neuspeli
Lesné požiare v Indonézii viedli k predčasnému úmrtiu 100.000 ľudí
LIKE DŇA: Dom z Harryho Pottera je na predaj. Koľko stojí?

Komentáre