Autá

Ideálny a efektívny minibus

"Sprinter City 45 je ideálnym typom vozidla linkovej dopravy, ponúkajúci cestujúcim komfort nízkopodlažného nástupu medzi nápravami. "

Peter Škorňa, 6. júna 2018 8:00
Sprinter City 45 Foto: Daimler AG
Podobne ako Sprinter City 35 vychádza zo skriňovej dodávky Sprinter s najväčším rázvorom kolies (4 325 mm). Charakteristickým preňho je dlhý zadný previs a dĺžka zväčšená o 400 mm na 7,36 m.

Vďaka technicky vyriešenému úzkemu „drieku“ (šírka 1,99 m) je Sprinter City 45 prekvapivo ovládateľný, pričom sa jeho „mrštnosť“ a pohyblivosť prejavuje ako veľmi prospešná predovšetkým v úzkych bočných uliciach historických centier starých miest alebo na komunikáciách, ktorých okraje lemujú zaparkované osobné vozidlá.

Je jednoducho ideálnym dopravným prostriedkom pre málo frekventované linky v okrajových častiach miest, na použitie v časoch s menším dopytom, ako sú víkendy alebo nočné linky, alebo pri prevádzke liniek vo vidieckych oblastiach a v malých mestách.

V prípade potreby sa na tomto priestore dajú umiestniť štyri sklopné sedadlá a miesto pre invalidný vozík či detský kočík. V najnižšom priestore medzi nápravami – len 270 mm nad vozovkou - sa nachádzajú dvojkrídlové výsuvné dvere, presklené až k podlahe. Vozičkári majú k dispozícii sklopnú rampu.

Typickými vonkajšími prvkami nového modelu Sprinter City 45 sú veľké zariadenie na zobrazenie cieľa jazdy nad čelným sklom a samostatná zadná stena autobusu. Priestor pre cestujúcich je profesionálne vybavený: strop autobusu s bočnými kanálmi pre klimatizáciu, osvetlenie priestoru pre cestujúcich s LED a zariadenie na signalizáciu zastávok.

Cestujúci sa usadia na ľahkých a funkčných očalúnených sedadlách „City StarEco“ s čalúnenými opierkami. V minibuse Sprinter City 45 je sériovo inštalovaná klimatizácia s teplovzdušným prídavným kúrením, teplovodné kúrenie s funkciou nezávislého kúrenia a konvektorové vykurovanie v priestore pre cestujúcich.

Pohon minibusu tvorí štvorvalcový dieselový motor Mercedes-Benz OM 651 s turbodúchadlom a s vysokým krútiacim momentom sériovo dosahujúcim výkon 105 kW (143 k), pričom na želanie je dodávaný aj motor s výkonom 120 kW (163 k). Oba varianty sú spojené so 7-stupňovou automatickou prevodovkou 7G-TRONIC PLUS – z čoho vyplýva vysoký komfort jazdy a vysoká hospodárnosť a efektívnosť modelu Sprinter City 45.

Komentáre