Autá

Výkonné SUV aj pre vozíčkárov

"Najnovšia generácia veľkých amerických SUV Ford Explorer púta pozornosť každým detailom. Obsahuje modernú techniku, priestorovo veľkorysý interiér, silné motory a najnovšie aj špeciálnu prestavbu pre ľudí na invalidnom vozíku."

Erik Stríž, 15. februára 2016 14:00
Ford Explorer XLT (2017) Foto: Ford
Automobilka Ford na autosalóne v americkom Chicagu predviedla modernizovaný model veľkého SUV s názvom Explorer. Toto typické zámorské vozidlo so silným motorom a nápadnou veľkosťou poukazuje nielen na pretrvávajúci záujem Američanov o veľké výkonné automobily, ale aj o záujem automobiliek investovať peniaze do ich vývoja.

Nový Explorer sa na autosalóne predstavil s vylepšeniami, ktoré výrobca pomenoval XLT Sport Appearance Package. Tento paket obsahuje prakticky všetko, čo vášnivý fanúšik motorizmu očakáva od výkonnejších verzií populárnych automobilov - výkonnejší motor, upravený kožený interiér, veľké disky kolies a viac i menej významné vylepšenia karosérie. Pod dlhou a širokou prednou kapotou hučí šesťvalcový benzínový motor so zdvihovým objemom až 3,5 litra.

Zdroj: 2017 Ford Explorer XLT Sport Appearance Package (youtube.com)

Výkonnejší Ford Explorer sa nápadne podobá na aktuálnu generáciu britských vozidiel Range Rover a snáď v nich nachádza inšpiráciu aj pre implementovanie výkonnostného balíčka XLT Sport. Automobily od Land Rover majú tento športový paket pomenovaný ako SVR.

Špeciálna úprava pre invalidné vozíky

Jednou z ďalších úprav, ktoré sa na autosalóne odprezentovali a zožali pozitívne reakcie návštevníkov, je špeciálna úprava Fordu Explorer pre invalidné vozíky. Rekonštrukciu automobilu zabezpečila americká firma BraunAbility, ktorá sa podobnými úpravami automobilov zaoberá profesionálne.

Zdroj: Features of BraunAbility's Wheelchair Accessible Ford Explorer MXV (youtube.com)

Veľký Explorer dostal nové zadné dvere, ktoré síce vyzerajú rovnako, sú však posuvné a veľmi kompaktné. Po ich otvorení sa dá z interiéru vozidla vysunúť rampa, po ktorej môže používateľ na invalidnom vozíku pohodlne vojsť až do vozidla. Vzhľadom na rozmery Exploreru sa nemusí krčiť a ani zmierovať s kompromismi.

S invalidným vozíkom sa dá vojsť až do prednej časti kokpitu, pričom úpravy sa v nej dočkala aj konzola s pákou automatickej prevodovky. Celá sa dá posunúť bližšie k vodičovi, aby bolo možné miesto spolujazdca úplne nahradiť vozíkom.

Tento variant Fordu Explorer sa volá MXV a predpokladáme, že v krajine neobmedzených možností nebude mať jeho výrobca žiadny problém s nedostatočným dopytom.


Zdroj: braunability.com


ODPORÚČAME AJ:
Mini auto, ktoré v priestore porazí aj bežné kombi
Kórejčan, ktorému sa zapáčila Amerika
Zarooq Sand Racer, elektrické auto stvorené do púšte
TOP 5 veľkých rodinných áut: Ktoré je najlepšie?
Čím väčšie, tým luxusnejšie

Komentáre