Autá

Ďalšie štýlové auto z Talianska po vzore populárnej päťstovky

"Talianska značka Fiat predstavila celkom nový model Mobi, ktorý si zamilujú priaznivci štýlových mestských automobilov. Je malý, praktický a interiér má akoby odkopírovaný z populárnej 500-vky. "

Erik Stríž, 2. mája 2016 12:00
Fiat Mobi (2017) Foto: Fiat

Nápadný a štýlový

Novinka v portfóliu talianskej automobilky je päťdverové kompaktné vozidlo s karosárskym prevedením podobným hatchbacku, mohli by sme ho porovnať so stále vyrábaným modelom Panda. Jediným nedostatkom novinky je skutočnosť, že ho výrobca plánuje predávať v Brazílii. Možno, že sa jedného dňa dočkáme aj v Európe, zatiaľ však bez oficiálneho potvrdenia.

Automobil má nápadné rysy prednej maske, výrazne predĺžené predné svetlomety a mierne agresívny vzhľad. Časť s nárazníkom je o niekoľko milimetrov vysunutá, kapota je plochá a rovná, blatníky výrazne vystupujú z bokov.

Interiér je veľmi podobný tomu, ktorý môžete nájsť vo Fiate 500. Zaujme multifunkčným volantom, dominantným kruhovým tachometrom s čiernobielym displejom uprostred prístrojovej dosky a ovládačmi na stredovej konzole spracovanými do kruhového motívu. Fiat Mobi je v prvom rade finančne dostupné vozidlo a práve jeho cena nebude ponúkať veľa možností pre personalizáciu interiéru, ten je však aj napriek šetreniu pekný a praktický.

Fiat Mobi (2017) Foto: Fiat

Praktický do mesta

Automobilka tvrdí, že Mobi je ideálnym automobilom do mesta. Vraj sa ľahko šoféruje a parkuje. Vďačí za to malým rozmerom a nízkej hmotnosti, za ktorú je v neposlednom rade zodpovedný aj jednolitrový benzínový motor.

Mobi odvezie päť pasažierov vrátane vodiča a zaujať by mal aj nadštandardným roztvorením dverí. Zadné sedadlá sa dajú sklopiť, vďaka čomu sa batožinový priestor výrazne zväčší. Fiat zdôrazňuje, že jeho nový model obsahuje množstvo praktických odkladacích priestorov v interiéri a že celkovo

Fiat Mobi (2017) Foto: Fiat

Dokáže sa prepojiť s mobilom

Talianska značka by sa rada videla v pozícii spoločnosti, ktorá rozširuje do sveta moderné technológie prepájania automobilov s mobilnými telefónmi. V samotnom vozidle síce nie je centrálny farebný displej, aký môžeme vidieť v nových automobiloch veľmi často, vie sa však vďaka spojeniu Bluetooth (s najväčšou pravdepodobnosťou, presnú informáciu zatiaľ automobilka neuviedla).

V mobilnom telefóne musí byť nainštalovaná aplikácia, vďaka ktorej bude možné ovládať vybrané funkcie vozidla. Fiat však vo svojej tlačovej správe spomína iba rozhranie pre multimediá, čo by bolo pre mnohých nepochybne sklamaním. Na oficiálnych fotografiách interiéru môžete vidieť, ako sa výrobca popasoval s chýbajúcim centrálnym displejom - na jeho miesto umiestnil držiak, do ktorého prichytíte svoj smartfón.



Ako sme už spomenuli vyššie, štýlový mestský Mobi bude určený pre brazílsky trh a bude predstavovať finančne dostupné riešenie pre záujemcov o vlastný osobný automobil. S naším trhom Fiat zatiaľ nepočíta aj napriek tomu, že by tu priestor pre ďalší kompaktný model nepochybne bol.

ODPORÚČAME AJ:
Automobilka za príplatok nahradí jedno sedadlo stolíkom
Krajší Passat s elektrickým pohonom, to je nové C Coupé
Luxusné japonské SUV-čko má hranaté všetko, aj blatníky kolies
Za týmto autom sa otočí každý, kto ho stihne zaregistrovať
Najluxusnejšie kombi si vyžiada iba 1,6 litra nafty na 100 kilometrov

Komentáre