Autá

Veľké prekvapenie od Fiatu bude konkurovať aj českej rapidke

"Talianska automobilka Fiat uvádza do svojej ponuky inovovaný sedan s názvom Aegea. Je prekvapivo pekný, pôsobí vyspelo, moderne a reprezentatívne. "

Erik Stríž, 26. mája 2015 8:00
Fiat Aegea (2015) Foto: Fiat
Po našich cestách nejazdí veľa Fiatov v karosárskej úprave sedan. V aktuálnej ponuke Fiatu sa dokonca žiadny nenachádza a mnohí okrem populárnej a ikonickej päťstovky nepoznajú žiadny iný model tejto automobilky. To aj napriek tomu, že patrí k najznámejším na svete. U nás je typickým sedanom od Fiatu Linea - Aegea by ju teraz mala celkom nahradiť a považuje sa za konkurenta pre Daciu Logan a Škodu Rapid.

S modernizovaným modelom Aegea má automobilka veľké plány a chce ho predávať v štyridsiatich krajinách sveta. Počítame teda aj so Slovenskom.

Nový sedan sa môže pochváliť pútavým dizajnom karosérie i prednej masky, výrobca zvolil kompromis medzi ostrými tvarmi a oblými líniami. Súhra týchto protikladov je vyvážená, automobil pôsobí moderne, vyspelo, triezvo a reprezentatívne. Jazdiť na takomto sedane z jedného pracovného stretnutia na druhé by nemalo byť pre nikoho zahanbujúce ani vtedy, keď je predmetom stretnutí napríklad získavanie nového klienta pre firmu.

Fiat Aegea (2015) Foto: Fiat
Obzvlášť atraktívna je predná maska vozidla. Predné svetlomety môžu pôsobiť, že sa nechali inšpirovať vzhľadom od iných značiek, vyzerajú však veľmi dobre a ladia s celkovým dizajnom karosérie. Maska chladiča púta pozornosť pre svoju vizuálnu členitosť, uprostred je nápadné logo automobilky.

Dizajn nového modelu Aegea môžeme označiť za typicky taliansky, hoci vyrábať sa bude v Turecku.

Fiat Aegea (2015) Foto: Fiat
Interiér novinky zaujme podobnosťou s modelom 500, ktorý je typický kruhovými motívmi a zdanlivo športovým charakterom. V sedane je priestor pre piatich pasažierov a aj napriek kompaktným rozmerom ponúkne objemný batožinový priestor s kapacitou 510 litrov.

Tento pôsobivý údaj by však ešte mohol narásť, pretože v blízkej dobe Fiat plánuje uviesť do portfólia aj dva ďalšie varianty modelu Aegea - konkrétne hatchback a kombi. V oboch prípadoch možno očakávať významne zväčšenie kapacity batožinového priestoru.

Fiat Aegea (2015) Foto: Fiat
Zákazníci budú môcť svoj budúci sedan vybaviť moderným multifunkčným trojramenným volantom a centrálnym dotykovým displejom. Prostredníctvom neho bude možné ovládať multimediálny systém, navigáciu a vybrané servisné aplikácie.

Ovládač klimatizácie je aj naďalej manuálny a vyzerá nielen pekne, ale najmä prehľadne. Niekomu môže vadiť snáď iba to, že tento dizajn palubovky nie je vôbec nový a už sme ho vo Fiatoch videli viackrát.

Taliansky Fiat zatiaľ hovorí o štyroch motorizáciách pre svoj nový model Aegea. K dispozícii by mali byť dva naftové motory MultiJet II a dva benzínové agregáty s výkonom 95 a 120 konských síl. V prípade kompaktného sedanu nebudú zákazníci sledovať výkon motora a jeho ostatné parametre, ich prioritou bude skôr nižšia cena vozidla. O nej síce zatiaľ nevieme nič, všeobecné očakávania sú však vysoké a nepredpokladáme, že by mala výraznejšie presiahnuť cenovku nového Rapidu.

Zdroj: tlačová správa spoločnosti Fiat


ODPORÚČAME AJ:
Najmenšie auto na svete odvezie iba vodiča. Ale ten imidž!
Isetta: Zabudnuté povojnové auto so spotrebou iba tri litre
Vráti sa škodovka k pick-upu? Fabia pick-up koluje internetom
Kandidát na titul najpraktickejšieho elektrického auta
Auto s výkonom 10 koní? V Číne žiadny problém

Komentáre