Autá

Elektrické BMW i8 sa už pripravuje

"Len minulý týždeň automobilka BMW predstavila automobil i3 poháňaný elektrickým alebo hybridným motorom. Chce však dosiahnuť aj vyššiu métu, to pomocou modelu i8."

Erik Stríž, 9. augusta 2013 14:00
BMW i8 Concept Foto: BMW
BMW i8 bolo ako vízia predstavené ešte pred dvomi rokmi spolu s modelom i3. Tieto automobily mali byť avantgardou toho, čo nás v najbližších rokoch čaká v automobilizme. Zatiaľ, čo menší i3 je dnes realitou a do predaja sa dostane už budúci mesiac za relatívne atraktívnych cenových podmienok, i8 stále ostáva vo fáze prototypu. Aj tento prototyp však zbiera úspechy pri testoch a pomaly sa pripravuje na svoju produkčnú premiéru. Prvej ukážky reálneho BMW i8 by sme sa mali dočkať už na Frankfurtskom autosalóne.

BMW i8 bude síce nositeľom elektromotora, napriek tomu sa bude zaraďovať medzi športovejšie automobily schopný konkurovať benzínovým a naftovým konkurentom. O tom, že sa to dá, nás presvedčil automobil Tesla Model S, ktorý je prinajmenšom dôstojnou konkurenciou pre klasické prémiové kupé, v lepšom prípade ich dokonca o málo prekonáva. Predsa len tá bezplatná prevádzka je silným argumentom ku kúpe.


Dva motory a jedna prevodovka


BMW i8 bude vybavené dvojicou motorov. Zadná náprava bude poháňaná 3-valcovým benzínovým agregátom s objemom 1,5 litra a výkonom 170 kW (231 k), predná náprava elektromotorom s výkonom 96 kW (131 k) a krútiacim momentom 250 Nm. BMW píše o priemernej spotrebe 2,1 litrov na 100 km jazdy, pričom z nuly na 100 km/h sa auto dostane za 4,5 sekundy a na elektrinu prejde 31 kilometrov maximálnou rýchlosťou 120 km/h. V automobile bude inštalovaná iba automatická prevodovka so šiestimi stupňami.

BMW i8 ako prototyp Foto: BMW

Špeciálne materiály pre špeciálne auto


Pri tvorbe nového automobilu výrobca nezabúda ani na použitie moderných progresívnych materiálov. Ich spoločným menovateľom je pevnosť, tvrdosť a nízka hmotnosť. Zaujímavé je, že inovácie sa dočkajú aj sklá - tie budú po novom chemicky tvrdené, čím sa zamedzí ľahkým poškodeniam v dôsledku nárazu menších kameňov. Karoséria bude vyrobená z hliníka a plastu vystuženého uhlíkovými vláknami, vďaka čomu získa pevnosť aj ľahkosť zároveň.

BMW i8 Concept Foto: BMW
V tejto chvíli nepoznáme ceny ani úrovne výbavy automobilu, ktorý má potenciál zmeniť tvár svetových ciest. Svet automobilizmu sa nezadržateľne mení a práve teraz stojíme na počiatku novej éry.

Komentáre