Autá

Dopyt po hybridných autobusoch stúpa

"Mestá a obce sa vo vyspelých krajinách Európy čoraz intenzívnejšie zameriavajú na čiastočnú elektrifikáciu MHD, vďaka čomu zmierňujú aj dopad emisií na životné prostredie. "

Peter Škorňa, 11. decembra 2018 12:00
Citaro hybrid Foto: Daimler AG
Na autosalóne IAA získal Mercedes-Benz Citaro hybrid vďaka čiastočnej elektrifikácii svojho pohonu ocenenie „Autobus roku 2019“. Aktuálny počet dodaní, ktorý prevyšuje 200 kusov hybridných mestských autobusov dokazuje, že koncept kombinácie elektromotora a spaľovacieho motora zožal v mestách veľký úspech. Spojenie hospodárnosti a ekológie dáva autobusu Citaro hybrid skvelé predpoklady na to, aby sa v rámci vozidiel Citaro stal bestsellerom.

Len za november získala spoločnosť moBiel GmbH pre MHD v meste Bielfeld 22 vozidiel Citaro hybrid, mesto Hildesheim dostalo osem a spoločnosť SWK mobil GmbH z mesta Krefeld nadobudla desať hybridných vozidiel. Spoločnosť venujúca sa preprave na krátke vzdialenosti Stadtbus Gütersloh vstupuje do elektrickej doby s dvoma hybridnými autobusmi a spoločnosť SSB zo Stuttgartu rovno so štrnástimi. O čistú MHD nemajú záujem iba veľkomestá a aglomerácie. Nasadením hybridného vozidla na linky obce Bad Urach dáva autobusová spoločnosť Bottenschein z mesta Ehingen jasné znamenie, že sa vydáva smerom k e-mobilite.



Za svoju atraktivitu vďačí hybridný autobus aj skutočnosti, že hybridnú techniku možno implementovať takmer do celého radu vozidiel Citaro. Obzvlášť obľúbenými variantmi vozidla Citaro hybrid sú kĺbový variant a variant Low Entry. Nárast zaznamenalo aj vozidlo Citaro hybrid s prevádzkou na zemný plyn.

Aj podnik verejných služieb v meste Augsburg, ktorého vozový park je poháňaný výhradne zemným plynom, dostal v novembri svojich prvých šesť vozidiel Citaro NGT hybrid. Takmer CO2 neutrálna linková doprava mesta Fuggerstadt je teda bohatšia o ďalší ekologický autobus.

Komentáre