Autá

David Brown Speedback je návrat ku klasike

"Značka David Brown nie je veľmi známa, má však pomerne zaujímavú históriu. Jej najnovší model Speedback osloví najmä náročných. "

Erik Stríž, 17. apríla 2014 12:00
David Brown Speedback 2014 Foto: David Brown


Súčasnosť značky a človeka menom David Brown sa dnes spája najmä s výrobou ťažkej poľnohospodárskej techniky, v minulosti jej však patrila aj automobilka Aston Martin. Práve firma Sira Davida Browna (1904-1993) sa podpísala pod klasickú modelovú sériu DB 50. rokov 20. storočia (modely DB2, DB2/4, DB2/4 MkII, DB Mark III, DB4).

David Brown Speedback 2014 Foto: David Brown

Retro dizajn ako ústredný motív


Dlhé roky ticha, ktoré potom nastalo, bolo prerušené a dnes David Brown prichádza ako samostatná automobilka spoliehajúca sa na neoklasiku. Model Speedback je kombináciou starých dobrých čias poctivých motorov a modernej techniky, v ktorej našli priestor aj 3D tlačiarne.

David Brown Speedback je menší automobil so športovými rysmi a tvarmi, ktoré nápadne pripomínajú staršie vozidlá Aston Martin série DB, prípadne Jaguaru a s trochou zvýšenej pozornosti aj Ferrari a Maserati. Dokonca aj šéfdizajnér novej automobilky, Alan Mobberley, údajne nepopiera inšpirovanie sa práve týmito automobilkami.

David Brown Speedback 2014 Foto: David Brown

Cieľom dizajnu bolo skĺbiť modernú techniku so starším vizuálom, čo sa aj celkom vydarilo. Speedback nevyzerá ako veterán, je však nositeľom mnohých prvkov, ktoré na veterány celkom jednoznačne odkazujú. Základom tohto odkazu sú masíve okrúhle predné svetlomety a výrazná maska chladiča so splošteným polkruhovým pôdorysom, široká kapota, jednoduchšie tvarová karoséria a pomerne členitý zadok s vertikálne usporiadanými svetlami.

David Brown Speedback 2014 Foto: David Brown

Vnútornosti z Jaguaru XKR


Napriek tomu, že na prvý pohľad je David Brown Speedback čiastočnou kópiou starších Aston Martinov, v skutočnosti obsahuje vnútro z Jaguaru XKR. Od neho si vzal šasi a kompresorový 8-valcový motor s výkonom úctyhodných 503 konských síl (presnejšie 375 kW). Krútiaci moment, ktorý sa narozdiel od výkonu samotného prejavuje hneď po stlačení akceleračného pedála, má hodnotu až 625 Nm. Motor je kombinovaný s automatickou 6-stupňovou prevodovkou.

David Brown Speedback 2014 Foto: David Brown

Mierne informačné embargo


David Brown si zatiaľ dáva pozor na to, aby sa na verejnosť nedostalo priveľa informácií a fotografií nového modelu. Dokonca nám zatiaľ neumožnil ani nazrieť do interiéru. Očakávame však, že aj ten bude zachovávať skôr klasické tvary a prvky zo 60. rokov.

Oficiálna premiéra automobilu David Brown Speedback je naplánovaná na autosalón luxusných vozidiel Top Marque v Monaku, ktorý sa uskutoční už tento mesiac. Až tam sa dozvieme cenu tohto prémiového a ručne vyrábaného automobilu, odborné médiá tiež hovoria o verzii kabriolet. Necháme sa prekvapiť.

Komentáre