Autá

Cestovateľské outdoorové štvorkolesové novinky

"predstavujeme dve nové koncepcie obytných automobilov založených na nových pikapoch."

Peter Škorňa, 23. februára 2018 8:00
TRIEDA X KARAVAN Foto: Daimler AG
Počas výstavy obytných automobilov, motorových vozidiel a turistiky CMT 2018 v Stuttgarte sa len dva mesiace po uvedení do predaja predstavili dve nové koncepcie obytných automobilov založených na nových pikapoch Mercedes-Benz Triedy X.

V prípade prvého modelu ide o koncept s odoberateľnou kabínou s vynikajúcimi izolačnými vlastnosťami od výrobcu nadstavieb Tischer. Vďaka nej tak už nič nebráni majiteľovi takéhoto vozidla pri jeho ceste na Škótske vrchoviny, opustené horské prechody v rumunských Karpatoch alebo východy slnka na marockých plážach Plage Blanche.

S takto upraveným pikapom Triedy X, schopným jazdiť v teréne aj na dlhých trasách a poskytujúcim obytnú časť so všetkými podstatnými prvkami výbavy, sa z kempovania stáva dobrodružstvo a intenzívny zážitok v prírode. Samotná vnútorná výška obytnej nadstavby dosahuje takmer dva metre.

Ubytovacia časť je pretiahnutá až nad strechu vozidla, a na druhej strane aj za jeho koniec, čo v konečnom dôsledku poskytuje pomerne veľkorysý priestor na relatívne malom pôdoryse. Na spanie je k dispozícii 1,5 m široká posteľ, nechýba kuchyňa s plynovým sporákom s troma horákmi, či posedenie pre troch, ktoré sa dá zmeniť na tretie lôžko. Posádka má k dispozícii aj sklápateľné umývadlo a otočnú toaletu.

Outdoorová kuchyňa


V rámci druhého konceptu bola pôvodná korba Triedy X výrobcom nadstavieb VanEssa mobilcamping nahradená skladacím výsuvným kuchynským modulom. Úložnú plochu chráni kryt z teakového dreva pripomínajúci palubu jachty. Špecifická vlastnosť krytu odolného proti vode spočíva v jeho stabilite a zaťažiteľnosti. Vďaka špeciálnym pneumatickým oporám sa dá vyzdvihnúť až o 45 stupňov.

V rámci úložného výsuvného systému, ktorého nosnosť dosahuje až 250 kg, je zabudovaný kuchynský systém, vrátane chladiaceho boxu, zariadenie na varenie, drez na umývanie, ako aj dostatočný priestor na riad a zásoby.

Druhý výsuvný modul je k dispozícii na individuálne využitie podľa želania. V prípade viacdňového výletu je možná aj montáž strešného stanu so vstupom umiestneným v zadnej časti vozidla.

Komentáre