Autá

Bezpečnosť a technika v novom BMW X6

"BMW nám už ukázalo novú generáciu modelu X6 a nezabudlo sa pochváliť ani novou úrovňou bezpečnosti a komfortu. "

Erik Stríž, 12. júna 2014 14:00
Nové BMW X6 bude v predaji koncom roka Foto: BMW


BMW vo svojej tlačovej správe tvrdí, že nové BMW X6 je neopakovateľné a neodolateľné. Tieto slová nie je ľahké automobilke odoprieť, pretože dizajn druhej generácie tohto SUV kupé sa skutočne vydaril. Ešte pred niekoľkými týždňami bolo ľahké podľahnúť predpokladu, že prvá generácia X6 vyzerala tak dobre, že na nej ani nie je čo vylepšovať a prípadné zmeny budú skôr regresom. Opak sa ukázal pravdou a dnes vieme, že nová X6 bude ešte krajšia, ešte vyladenejšia a snáď zožne aj väčší úspech u laickej verejnosti. Smerodajné nie sú totiž odborné recenzie, ale reálne čísla predajnosti.

V tomto článku sa zameriame na interiér, techniku a úroveň bezpečnosti nového BMW X6.

Interiér nového BMW X6 Foto: BMW

Interiér sa konečne dočkal zmien


Interiér je v automobiloch pomerne spornou témou. U niekoho nemá žiadny vplyv na to, či si vozidlo kúpi alebo nie, určovateľom je dizajn karosérie a jazdné vlastnosti. Pre iných ľudí je zasa interiér tak dôležitý, že si ho nechávajú prispôsobovať svojmu gustu a záleží im na každom detaile. Tento apel vidíme predovšetkým u prémiových modelov, u ktorých je komfort interiéru posunutý na nevídanú úroveň.

Nové X6 patrí medzi tie automobily, ktoré úrovňou spracovania interiéru zanechávajú pozitívny dojem. Už prvá generácia bola po tejto stránke vyspelá a bolo jej veľmi ťažké konkurovať. Interiér vychádzal z modelu X5 a rovnakú podobnosť nachádzame aj dnes. Interiér v novej X6 vychádza z interiéru hierarchicky nižšie posadenej X5. Podľa BMW v sebe kombinuje tri dôležité faktory: športovú eleganciu, moderný luxus a pokrokovú funkčnosť.

Nové BMW X6 bude v predaji koncom roka Foto: BMW

Interiér ponúka veľkorysý priestor, je typický vysokým posedom vodiča i pasažierov a veľmi zreteľne napovedá o tom, že ide o kokpit veľkého SUV-čka. Nedá sa povedať, že by bol výrazne orientovaný na vodiča, skôr sa snaží vychádzať v ústrety všetkým. Pozícia vodiča má však významné postavenie, je k nemu naklonená stredová konzola aj displej s dizajnom tabletu.

Pri priamom porovnaní s predchádzajúcou generáciou si všimnete predovšetkým celkom nový vzhľad volantu. Tento nový dizajn sme videli už v iných modeloch od BMW, počnúc modelmi radu 6. Volant je typický úzkymi ramenami, kompaktným rozmerom prstenca a výraznými ergonomickými výbežkami po vnútornom obvode. Výrobca takto zreteľne naznačuje športový charakter novej X6. Je potrebné pripomenúť, že v ponuke predajcov bude aj naďalej volant v staršom dizajne, ktorý je typický masívnejším stredom.

Nové BMW X6 bude v predaji koncom roka Foto: BMW

Inovovaný je aj volič automatickej prevodovky. Po funkčnej stránke sa nezmenil, má však mierne upravený vzhľad, pôsobí o niečo kompaktnejšie a kratšie. BMW sa nenecháva zlákať na pomerne dlho trvajúci trend minimalizovania voličov prevodoviek. Napríklad Jaguar, Audi a Mercedes-Benz si už zvolili cestu automatického zasúvania otočného voliča alebo jeho umiestnenia na páku za volant, ale BMW sa stále drží svojho tradičného konceptu. Vedľa pákového voliča prevodovky sa nachádza už veľmi dobre známy otočný ovládač prostredia iDrive.

Súčasťou systému iDrive je aj štandardne vstavaná SIM karta a komunikačný systém pre núdzové volanie s automatickou lokalizáciou vozidla. Prítomný je aj rozsiahly balík služieb BMW ConnectedDrive.

Nové BMW X6 bude v predaji koncom roka Foto: BMW

Bezpečnosť povýšená nad komfort


Nové BMW X6 má kostru, ktorá je v porovnaní s predchádzajúcou generáciou ľahšia a tuhšia. Následkom tohto progresu je zvýšená bezpečnosť, podmienená aj mnohými ďalšími technológiami a funkciami. V prednej časti vozidla pribudli deformačné zóny, ktoré však nechránia iba posádku vozidla, ale aj chodcov. Veľmi zaujímavou funkciou je automatické zdvihnutie kapoty po kolízii s chodcom alebo cyklistom. Takto sa vytvára ďalšia deformačná zóna, ktorá má potenciál ochrániť človeka pred vážnejším zranením.

“Štandardná výbava nového BMW X6 obsahuje aj čelné airbagy, bočné airbagy v operadlách predných sedadiel, hlavové airbagy pre oba rady sedadiel, trojbodové samonavíjacie bezpečnostné pásy pre všetky sedadlá, napínače a obmedzovače ťahu predných pásov, ako aj kotviace body pre detské sedačky ISOFIX na zadných sedadlách,”
uvádza BMW vo svojej správe k novej X6. Nechýbajú ani BMW Head-Up displej, LED hmlovky, BMW Selective Beam a BMW Night Vision.

Významným prvkom zvyšovania bezpečnosti v nových automobiloch sú rôzne asistenčné prvky, ktoré za bežných okolností vodič a pasažieri ani nevnímajú. Takými sú aj systémy ConnectedDrive, ktoré BMW radí do dvoch kategórií. V prvej sú asistenčné systémy vodiča, informujú ho o aktuálnej jazdnej situácii a pomáhajú lepšie sa sústrediť na jazdu. Dokážu mu tiež pomôcť v komplikovaných alebo konfliktných situáciách. Druhou kategóriou systémov ConnectedDrive sú doplnkové funkcie, napríklad spojenie automobilu s mobilným telefónom, tabletom a internetom.

Nové BMW X6 bude v predaji koncom roka Foto: BMW

Kamery, radary a vibrujúci volant


Štandardná výbava nového BMW X6 obsahuje aj bezpečnostný balík Driving Assistant. Tento kamerový systém obsahuje funkcie varovný systém opustenia jazdného pruhu, kolízne varovanie, varovanie pred chodcami s funkciou aktivácie bŕzd. V prípade vybočenia z jazdného pruhu pri rýchlosti 70 km/h a vyššej informuje dokonca vibrovaním volantu.

Vhodné je tiež spomenúť Driving Assistant Plus. Tento systém pomáha vodičovi udržiavať bezpečnosť jazdy v hustej premávke alebo v dopravnej zápche. Jeho úlohou je udržiavať bezpečnú vzdialenosť a funguje pri jazde s rýchlosťou až do 210 km/h. Využíva sa súlad kamier a radarových senzorov, tie dokážu rozpoznať idúce od stojacich objektov a v prípade, že vodič nereaguje na potencionálne kolíznu situáciu, X6 automaticky pribrzdí aj samé. Ak je to nevyhnutné, môže automobil zabrzdiť aj celkom úplne. Táto funkcia nachádza uplatnenie najmä v situácii, keď vodič za volantom stratí vedomie alebo z iného dôvodu nemôže reagovať na situáciu v premávke.

Nové BMW X6 bude v predaji koncom roka Foto: BMW
Bezpečnosť v novom BMW X6 je téma sama o sebe a do jedného článku nie je možné spísať všetko, čo tento automobil robí pre zvýšenie komfortu a bezpečnosti posádky. Isté je však to, že v tomto vozidle budete v bezpečí a ak sa nedostanete do celkom fatálnej dopravnej situácie, vstavané prvky systému ochránia nielen vás, ale vyhnete sa aj “krčeniu plechov”.

Komentáre