Autá

Najsilnejšie BMW X5 sveta jazdí na naftu

"Máte radi veľké a silné autá? V tom prípade by ste mali svoju pozornosť obrátiť na BMW X5 M50d, ktoré je zatiaľ najsilnejšiou X-päťkou novej generácie."

Erik Stríž, 4. septembra 2013 12:00
BMW X5 M50d Foto: BMW
Od celkom novej generácie vozidiel BMW X5 sa veľa očakávalo, rovnako tak aj od ich upravenej výkonnejšej verzie s označením M. Na benzínový variant stále čakáme a automobilka sa rozhodla potešiť naše oči a vodičské zmysly naftovou verziou. BMW X5 M50d je teda zatiaľ to najsilnejšie, čo nám vie toto ozrutné vozidlo ponúknuť.

BMW X5 M50d Foto: BMW

Malé zmeny vonku...


Vzhľad vozidla sa v porovnaní s bežnou verziou zmenil iba jemne. M50d je vybavené novými blatníkmi, nárazníkom s výrazne športovejším charakterom a prahmi pri dverách, ktoré každého pasažiera pri nastupovaní informujú o tom, že ide o vylepšenú X-päťku. Takisto sa mierne znížil podvozok a disky dostali priemer 19 palcov.


BMW X5 M50d Foto: BMW

...výrazné zmeny vnútri


Interiér BMW X5 M50x je pozmenený výraznejšie ako jeho vonkajšok. Športovej úpravy sa dočkali sedadlá, ktoré okrem duálneho čalúnenia s výrazným šitím obsahujú aj švy sfarbené do odtieňov typických pre značku BMW M.

BMW X5 M50d Foto: BMW
Radikálnou úpravou prešiel volant a volič automatickej prevodovky. Volant si síce zachoval polomer aj hrúbku obruče, avšak ramená a stredový panel s airbagom a logom výrobcu dostali dizajn porovnateľný s tým v BMW radu 6. Výrazný lesklý volič automatickej prevodovky sa stal nositeľom symbolu M s jeho typickými farebnými pruhmi.

BMW X5 M50d Foto: BMW

Motor pre najnáročnejších


Pod prednou kapotou BMW X5 M50d pracuje tromi turbami preplňovaný naftový 6-valcový motor s objemom tri litre a výkonom až 381 koní. Pre porovnanie, bežne dostupné naftové BMW X5 30d má výkon 255 koní. Ide teda o nárast až o 126 konských síl, čo sa prejavuje predovšetkým pri zatlačení akceleračného pedála na podlahu. BMW X5 už vo svojej základnej motorizácii dokáže pasažierov tlačiť do sedadiel, s M50d budú mať z akčnej jazdy intenzívnejší zážitok ako z húsenkovej dráhy.

BMW X5 M50d Foto: BMW
Vďaka veľkému krútiacemu momentu až 750 Nm dokáže toto veľké a ťažké SUV zrýchliť z pokoja na 100 km/h len za 5,3 sekundy. Podľa výrobcu je pritom priemerná spotreba vozidla iba 6,7 litra na 100 kilometrov jazdy.

Hodnota vozidla BMW X5 M50d sa bude pohybovať okolo úrovne 85 tisíc eur, čo je vzhľadom k jeho cieľovej skupine akceptovateľná čiastka.

Komentáre