Autá

BMW radu 4 v podobe Gran Coupé

"Tretí variant novej modelovej línie s číslom štyri od BMW má koncepciu Gran Coupé. Na prvý pohľad ide o mierne prerobený sedan radu 3. "

Erik Stríž, 4. februára 2014 14:00
BMW radu 4 Gran Coupé Foto: BMW


Len nedávno BMW spravilo z BMW M3 celkom nový modelový rad 4 a dnes už v ponuke automobilky nachádzame tretí karosársky variant tejto modelovej línie (2-dverové kupé, kabrio a aktuálna novinka). BMW radu 4 Gran Coupé sa na prvý pohľad podozrivo ponáša na sedan radu 3, viditeľne je iba o niečo nižší a disponuje predĺženou strechou.

Pre bežného pozorovateľa je najväčším rozdiel medzi trojkovým sedanom a štvorkovým Gran Coupé v dostupnosti batožinového priestoru. Zatiaľ čo v prípade sadanu sa otvára iba veko kufra, v Gran Coupé je možné otvoriť prakticky celú zadnú stenu automobilu spolu so zadným oknom. Rovnaké riešenie nachádzame aj v BMW radu 3 a 5 s prívlastkom GT.

BMW radu 4 Gran Coupé Foto: BMW

Veľmi vydarený recyklát


Štvordverové kupé je predstaviteľom aktuálneho dizajnového DNA výrobcu. Svetlomety sú pre laika nerozoznateľné od tých v modelovom rade 3, rovnako aj zadok vozidla s ním nachádza viac podobností, ako odlišností. Automobil si preto zachováva výrazne športový charakter, pričom nezabúda na príslušnosť v prémiovom segmente. BMW 4 Gran Coupé má dĺžku 4 638 mm, šírku 1 825 mm, rázvor náprav 2 810 mm a výšku 1 389 mm. To je o 30 mm menej, než v prípade trojkového sedanu a o 12 mm viac, ako dvojdverové kupé radu 4.

BMW radu 4 Gran Coupé Foto: BMW

Kokpit bez vlastného charakteru


Interiér novinky neprináša žiadne významné inovácie. Má typický BMW dizajn, ktorému dominuje relatívne malý volant s masívnym stredom, výrazná stredová konzola a samostatný displej v tvare tabletu. Predná polovica interiéru je jednoznačne orientovaná na vodiča, spolujazdec má však dobrý pohľad na displej a ovládač prostredia iDrive.

Pasažieri na zadných sedadlách sa dočkali pomerne veľkého priestoru, v ktorom bude aj dlhšia cesta pohodlná. Je však potrebné prihliadať na skutočnosť, že BMW 4 Gran Coupé sa rozmermi nechytá na BMW 6 Gran Coupé, ktorý aj vzhľadom k vyššej cene ponúka viac komfortu a priestoru. Prirovnanie k väčšiemu kupé radu 6 nie je náhodné, novinka by mala predstavovať cenovo dostupnejšiu verziu veľkého 4-dverového kupé.

BMW radu 4 Gran Coupé Foto: BMW

Nanajvýš 301 koní


BMW radu 4 Gran Coupé príde do predaja s piatimi motormi. Benzínové varianty budú 420i, 428i (xDrive) a 435i, fanúšikovia naftových motorov budú mať k dispozícii verzie 418d a 420d (xDrive). Ich výkony sú 135, 180, 225, 105 a 135 kW. Najsilnejší bude teda benzínový variant 435i s výkonom 225 kW (301 koní).

BMW radu 4 Gran Coupé Foto: BMW

BMW radu 4 Gran Coupé bude odpremiérované v marci na autosalóne v Ženeve, o termíne uvedenia do predaja a predajných cenách zatiaľ neinformuje. Internetom sa však šíri informácia, že variant Gran Coupé bude od základnej 2-dverovej verzie kupé drahšie iba o 6-tisíc eur. Napriek tomu má už aj slovenské zastúpenie BMW toto vozidlo vo svojej ponuke s možnosťou prihlásenia sa pre odoberanie najnovších informácií.

Komentáre