Autá

Briti pracujú na vegánskom interiéri, vraj to od nich chce Kalifornia

"Čítate správne, píšeme o vegánskom interiéri. Nech to vyznieva akokoľvek zvláštne, nie je to až taký úlet. "

Erik Stríž, 16. mája 2017 13:00
Bentley Mulsanne Speed 2015 Foto: Bentley
S interiérom, ktorý bude celkom vyhovovať aj vegánom, v blízkej dobe pravdepodobne príde slávne Bentley. Táto britská značka luxusných drahých automobilov vyrába interiéry ručne a kvalitou sedadiel rozhodne predčí drvivú väčšinu ostatných automobiliek.

O tejto novinke informovali popredné motoristické magazíny Jalopnik a AutoExpress a zatiaľ čo AutoExpress poňal správu objektívne a pomerne chladne, novinár z Jalopniku publikoval prekvapivo vulgárny článok o tom, aké hrozné rozhodnutie to v Bentley spravili. Je pritom celkom isté, že aj odborník má dnes problém rozpoznať dobrú syntentickú kožu od tej pravej, preto rozhorčenie nad alternatívnymi materiálmi čalúnenia nie je celkom opodstatnené.

V Bentley to myslia celkom vážne. Stefan Sielaff, šéf dizajnu v automobilke, pre magazín Financial Times prehlásil: „Nemôžete predávať produkty obsahujúce zvieratá, napríklad kože, niekomu, kto žije vegánskym štýlom života. Rozprávali sme sa so zákazníkmi, obzvlášť z Kalifornie, ktorí sa nás pýtali, čo im vieme v tomto smere ponúknuť.“

Bentley Grand Convertible (2014) Foto: Bentley
Kožené interiéry sú dnes stále v kurze aj napriek tomu, že dramaticky stúpa aj trend vegetariánstva a vegánstva. Možno, že si vegáni nekupujú toľko áut, ale isté je, že kožené čalúnenie má svoje čaro, ktorému môžu podľahnúť aj „nemäsožravci“. V dnešnej dobe existuje niekoľko naozaj dobrých alternatív k pravej koži, kvalita tej syntetickej sa zlepšila natoľko, že je odolná, príjemná na dotyk, trvácna a čo je najpodsatnejšie - k jej výrobe nebolo potrebné zabiť žiadne zviera. To, že proces chovu a zabíjania je pre kožené čalúnenia nevyhnutný, je hlavný dôvod, pre ktorý bohatí vegáni od Bentley vyžadujú aj takýto pokrok.

A Bentley im nechce zostať nič dlžné, skôr naopak. Chce, aby aj tento špecifický typ zákazníka našiel v ponuke automobilky niečo, čo bude zodpovedať jeho životnej filozofii a životnému štýlu. Ťažko povedať, či si to v Bentley berú k srdcu, skôr je to dobrý marketingový ťah a snaha o prispôsobenie sa novému trhu.

Podľa denníka AutoExpress automobilka zvažuje aj využívanie alternatívnych materiálov, napríklad húb, bielkovín alebo dokonca materiálu z medúz. Ťažko povedať, či sa bude táto novinka vegánskym zákazníkom pozdávať, pretože aj tá medúza je predsa len zviera…



Zdroje: Jalopnik, AutoExpress


ODPORÚČAME AJ:
Prvé SUV zo Španielska dostalo nemecké akcenty a prekvapivo nízku cenu
Dajú sa pomocou tereňákov búrať domy? Američania tvrdia, že áno
Taliani a ich pokus napodobniť americký džíp
Pick-up s úchvatným dizajnom odvezie osem ľudí aj s jachtou
Návod: Ako zničiť luxusné SUV? Hlavne sa nenechať odradiť múrom

Komentáre