Autá

Automobilová inteligencia

"Najemocionálnejšie a najinteligentnejšie vozidlo svojej triedy zažilo svetovú premiéru začiatkom januára na výstave CES v americkom Las Vegas."

Peter Škorňa, 14. januára 2019 7:00
Mercedes-Benz CLA Foto: Daimler AG
Reč je o novom kupé Mercedes-Benz CLA, ktoré ponúka množstvo inteligentných riešení od interiérového asistenta MBUX, cez rozšírenú realitu v rámci navigácie a pochopenia nepriamych hlasových príkazov až po funkciu KOUČ ENERGIZING.

Novinka má k dispozícii najnovšie asistenčné jazdné systémy s kooperatívnou podporou vodiča vďaka rozsahom funkcií z Triedy S a ponúka v oblasti aktívnej bezpečnosti najvyššiu úroveň v segmente. CLA dokáže v určitých situáciách prvýkrát jazdiť čiastočne automatizovane.

Na želanie ponúka svetlomety MULTIBEAM LED, ktoré umožňujú extrémne rýchle a presné osvetlenie vozovky bez oslňovania ostatných účastníkov dopravnej premávky. Nová CLA so širokou paletou dieselových aj benzínových motorov, s manuálnou alebo dvojspojkovou prevodovkou a s náhonom na všetky kolesá 4MATIC bude na trh uvedená v máji 2019. Počas prvého roku bude v ponuke aj limitovaný model Edition 1.
Nová CLA zostáva verná statusu svojho predchodcu ako dizajnovej ikony. Natiahnutá kapota s charakteristickými prelismi (Powerdomes), kompaktná kabína, široký rozchod kolies s vytiahnutými podbehmi kolies a typická zadná časť GT zvýrazňujú charakter kupé. Nová CLA je v porovnaní s predchádzajúcou generáciou dlhšia (+48 mm), širšia (+53 mm), disponuje väčším vnútorným priestorom najmä v oblasti lakťov (vpredu +35 mm, vzadu +44 mm) a pliec (vpredu +9 mm, vzadu +22 mm). Z nárastu rozmerov profituje aj ložný priestor, ktorého šírka sa zväčšila o 113 mm a hĺbka o 24 mm.



V oblasti aerodynamiky s koeficientom odporu vzduchu cd 0,23 stanovuje nová CLA latku. Táto hodnota bola dosiahnutá vďaka výrazne dlhšej fáze optimalizácii využívajúcej množstvo počítačových simulácii, ktorých výsledkom sú premyslené aerodynamické detaily.

Kľúčovými bodmi jazdnej dynamiky sú široký rozchod kolies (v porovnaní s predchodcom zväčšený vpredu o 63 mm, vzadu o 55 mm) a nižšie položené ťažisko. Tie robia z novej CLA najšportovejšie vozidlo spomedzi všetkých modelov novej generácie kompaktných vozidiel od značky Mercedes-Benz.

K tomu prichádza akusticky a vibračne oddelená viacprvková náprava vzadu, sériovo dodávané priame riadenie a hydraulické ložiská vpredu. Stabilizátor s väčším priemerom obmedzuje bočné nakláňanie. Na želanie je k dispozícii aktívne nastaviteľné tlmenie umožňujúce voliť medzi komfortným alebo športovým nastavením. Systém ESP® bol špeciálne prispôsobený možnej vysokej rýchlosti pri prejazdoch zákrut a jazdným vlastnostiam vozidla.

Nová CLA disponuje multimediálnym systémom MBUX (Mercedes-Benz User Experience), ktorý pred rokom na CES oslavoval svoju premiéru. Vďaka neustálemu vývoju možno v CLA zažiť najnovšiu verziu asistenta ovládania hlasom Hey Mercedes, ktorý je teraz schopný rozpoznať a zodpovedať výrazne komplexnejšie otázky. Už ho viac nerozptyľujú ďalší baviaci sa cestujúci, ale zodpovie príkazy len toho cestujúceho, ktorý systém aktivoval naposledy prostredníctvom hesla „Hey Mercedes“.

Interiérový asistent MBUX prostredníctvom rozpoznávania pohybov ovláda komfortné funkcie a funkcie MBUX. Umožňuje prispôsobiť obsahy obrazovky, ak sa ruka priblíži k dotykovému displeju na prístrojovej doske alebo dotykovému poľu na stredovej konzole. Dokáže rozlišovať medzi vodičom a spolujazdcom a tak napríklad vie, na ktorom sedadle má aktivovať masážnu funkciu.

Na zlepšenie telesnej a duševnej pohody je k dispozícii RIADENIE KOMFORTU ENERGIZING, ktoré prepája funkcie klimatizácie, sedadiel, nastavenie svetla a hudby. Novinkou sú balíky ENERGIZING s funkciou KOUČ ENERGIZING založenou na inteligentnom algoritme, ktorý odporúča situačne a individuálne vhodný program. Svetovú premiéru zažili na výstave CES hodinky Mercedes-Benz vivoactive® 3 Smartwatch.

Ak sú pripojené hodinky kompatibilné s Garmin® Wearable alebo iné kompatibilné hodinky, osobné hodnoty ako úroveň stresu alebo kvalita spánku optimalizujú precíznosť odporúčania. Cieľom je cítiť sa dobre a prísť zrelaxovaný do cieľa.

Komentáre