Autá

Ani auto, ani interiér: Budúcnosť počíta s miestnosťou na kolesách

"Švédska automobilová spoločnosť predviedla vlastnú predstavu o autách budúcnosti. Dôveru pritom vkladá do elektrického pohonu a autonómnej jazdy."

Erik Stríž, 13. júna 2017 10:00
Koncept NEVS InMotion (2017) Foto: NEVS
Miestnosti na kolesách, ktoré sa maximálne prispôsobia pasažierom. To je koncept dopravného prostriedku budúcnosti, ako ho vidí nová švédska značka NEVS. Odprezentovaný koncept sa volá InMotion a predstavuje vrchol toho, čo dnes automobilky považujú za blízku budúcnosť dopravy, ktorá sa plánuje tak dramaticky transformovať.

Transformácia dopravy ako takej nie je niečo, čo by sa dialo prvýkrát. V minulosti našimi cestami-necestami jazdili konské povozy, tie vystriedali jednoduchšie automobily a potom moderné osobné autá, ktoré používame dodnes. Budúca zmena v doprave bude výrazná, pretože vôbec prvýkrát sa z pozície vodiča stratí človek a nahradí ho počítač.

Koncept NEVS InMotion (2017) Foto: NEVS
Inovatívne vozidlo sa predstavilo na veľtrhu, ale nie nových automobilov, akoby sa očakávalo. Dejiskom premiéry konceptu sa stal CES, teda medzinárodný technologický kongres v Šanghaji.

Najvýznamnejšími technológiami, ktoré budú tvoriť základ pre úspešné fungovanie konceptu InMotion, je kombinácia automatickej jazdy, konektivity s infraštruktúrou a variability. Automatická (autonómna) jazda je v tomto celom najdôležitejšia, pretože umožní pasažierom iba sa voziť bez manuálneho zasahovania do jazdy. Iba sa posadia a nechajú sa dopraviť kamkoľvek v meste.

Konektivita je súčasťou balíčka technológií pre autonómnu jazdu, ktorá síce nemusí byť nevyhnutná, avšak pomôže vozidlu obchádzať prípadné dopravné obmedzenia, prípadne reagovať na rýchle zmeny v mestách.

Zdroj: NEVS - The InMotion concept by NEVS designers (YouTube)

Variabilita v podaní InMotion je mimoriadna, pretože umožňuje kompletné nastavenie interiéru podľa potrieb pasažierov. NEVS dokonca tvrdí, že sa pri návrhu vozidla začínalo s jeho interiérom. Dopravné prostriedky budúcnosti sa skrátka budú musieť prispôsobiť ľuďom a nie naopak. V predvedenom koncepte sú štyri sedadlá a štyri nadrozmerné tablety, ktoré môžu slúžiť aj ako stolíky. Sedadlá sú nastaviteľné nielen z hľadiska komfortu, ale aj samotného umiestnenia v priestore interiéru.


Ne
Koncept NEVS InMotion (2017) Foto: NEVS
očakávame, že by sa koncept InMotion v priebehu tohto desaťročia stal predajným automobilom. Ani to, že by spôsobil veľkú revolúciu a trend, ktorému podľahnú všetci výrobcovia. Je predovšetkým ukážkou toho, čo môžeme čakať od najbližších desaťročí v prípade, že sa skvalitní infraštruktúra a zmenia návyky ľudí ohľadne vlastníctva automobilov. Dovtedy budeme aj naďalej točiť volantom vlastného auta.





ODPORÚČAME AJ:
Apple ruší zbrane, Google virtuálne tlačidlo menu
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Vírusy sú aj na počítačoch od Apple, nepodceňujte to
Zaoblené mobily sú v móde a tento je ich prototyp
Toto je jeden z najpraktickejších telefónov sveta

Komentáre