Autá

Americký Uber má problém: zákazníci platia viac, šoféri majú menej

"Uber je kontroverzný, ale ľuďom sa páči. Dobrému imidžu mu teraz môže uškodiť aj to, že si necháva platiť viac, ale vodičov odmeňuje rovnako. "

Webmagazin.sk, 24. mája 2017 8:00
Ilustračná fotografia Foto: TASR
Uber je terčom viacerých žalôb a s nepochopením sa stretáva aj medzi slovenskými taxikármi. Pravdou je ostáva, že zákazníkom je táto značka sympatická, Mercedes aj vďaka nej vyrobí o sto tisícok viac limuzín triedy S a predovšetkým táto taxi aplikácia podnietila celosvetovú diskusiu o budúcnosti dopravy v mestách.

Taxislužba teraz musí uspokojiť rastúcu skupinu nespokojných vodičov, ktorí si sťažujú, že ich príjmy klesajú aj napriek tomu, že Uber rastie, zarába stále viac a jeho popularita sa zväčšuje. Kontroverzná je predovšetkým minulý rok zavedená inovácia, ktorá umožňuje individuálne naceňovanie vybraných zákazníkov. Dynamický model naceňovania sa uvádza aj ako UberX a umožňuje, aby si Uber zarobil viac, ale vodiči sú aj naďalej finančne ohodnotení podľa rovnakých faktorov ako predtým - teda podľa času jazdy, prejazdenej vzdialenosti a najazdených kilometrov.

Firma tvrdí, že zárobky navyše predsa len investuje do vodičov, i keď v nepriamej forme. Zárobky využíva na propagovanie ďalších možností zárobkov, predovšetkým na ukazovanie takých objednávok, pri ktorých si môžu zarobiť viac.

Vyzerá to aj tak, akoby sa firma snažila pred vodičmi zatajiť, koľko peňazí si vlastne vezme od zákazníkov - bez ohľadu na to, či to je alebo nie je pravda. Dôležitý je pohľad na vzťah medzi vodičmi a samotnou firmou. Môžeme sa na tento vzťah pozerať ako na sprostredkovateľa - firmy a dodávateľa služby - vodiča, prípadne ako na vyrovnaný obchodný vzťah s férovým nastavením naceňovania.

Uber by sa určite rád videl v pozícii sprostredkovateľa, ktorý si sám určí podmienky a počítal pritom s pevnými cenami služieb, ktoré mu dodávajú vodiči so svojimi autami. Získané prostriedky pritom vie využiť na ďalší rozvoj, na marketing, nábor nových vodičov a skvalitňovanie služieb.



Zdroj: Autoblog


ODPORÚČAME AJ:
Pickupy budú opäť v móde, automobilky z nich spravia imidžovky
Najväčšie Mini auto všetkých čias jazdí aj na elektrinu
Najpraktickejšie športové auto z Talianska a jeho nenápadné vylepšenie
Tento crossover s asymetrickým interiérom vyzerá ako zo sci-fi
Prichádzajú luxusné terénne kombíky
Krásny crossover kombinuje benzín a elektromotor, jazdí aj zadarmo

Komentáre