Autá

Ako pripraviť auto na zimu: Nezabudnite na svetlá a kvapaliny

"Nepravidelná výmena brzdovej kvapaliny môže mať katastrofálne následky. "

TASR, 12. októbra 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko
Pripraviť auto na zimné obdobie neznamená len výmenu letných pneumatík za zimné. Nemenej dôležité je správne nastavenie svetiel, vymenenie alebo doplnenie všetkých kvapalín a podobne.

Kontrola svetiel


"Vďaka správne nastaveným svetlám výrazne zvyšujete svoju bezpečnosť. Práve viditeľnosť je v zimných mesiacoch často zhoršená a dobre nastavené svetlá vás môžu v nečakaných situáciách zachrániť. Servis svetiel nie je nič zložité. V špecializovaných servisoch vám ich skontrolujú za pár minút," radí Jindřich Krejčí, riaditeľ spoločnosti ProfiAuto pre Českú republiku a Slovensko.

Podľa neho pred zimnými mesiacmi by mal každý motorista v aute vymeniť, prípadne doplniť všetky kvapaliny. "V prvom rade skontrolujte palivový filter. Bez kontroly palivového systému, s ktorou je spojená aj výmena palivového filtra, je zimná kontrola nekompletná a môže vám priniesť pri veľkých mrazoch závažné komplikácie, a to najmä u dieselových motorov," varuje Krejčí.

Užitočné kvapaliny


Ďalšie kvapaliny, na ktoré by sa pri servise auta nemalo zabudnúť, sú brzdová kvapalina, chladiaca kvapalina a taktiež voda do ostrekovačov.

Ako Krejčí zdôrazňuje, chladiaca a brzdová kvapalina by sa mala meniť každé dva roky. Bez výnimky. Nepravidelná výmena brzdovej kvapaliny môže mať katastrofálne následky. Nová chladiaca kvapalina by mala vydržať i v silných mrazoch.

Neodmysliteľnou súčasťou zimnej výbavy auta by mali byť celoobvodové reťaze vhodné na konkrétne pneumatiky, elektrická inštalácia, škrabka na ľad, zmeták, lopata na sneh, pomocné štartovacie káble, rozmrazovač na zámky a sklo.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prichádza čas zimných pneumatík. Ojazdenými riskujete nebezpečenstvo
Zbaviť sa spaľovacích motorov? Nemecký vedec navrhuje iné riešenie
Túžite po historickom vozidle? Najväčším problémom sú náhradné diely
Znížte spotrebu a zvýšte výkon? Vieme, ako na to

Komentáre